12-04-2018 18:07 | Door: Martijn van der Donk

H&M heeft wat betreft zijn ambities voor duurzaamheid en circulariteit vorig jaar flinke stappen vooruit gezet. Dat blijkt uit het duurzaamheidsverslag dat de Zweedse modeketen donderdag publiceerde.

35 procent van het totale materiaalgebruik van de H&M-groep bestond uit biologische, gerecyclede en andere duurzaam geproduceerde materialen (in 2016 was dit 26 procent). Het doel is om in 2030 uitsluitend dit soort materialen te gebruiken.

Recycling

Het concern verzameld in 2017 bijna 18 duizend ton gebruikte kleding op die wordt ingezet voor hergebruik en recycling. Dat is 12 procent meer dan het jaar daarvoor.

Het kledingconcern slaagde er daarnaast in om de CO2-uitstoot die gekoppeld is aan de productie met 21 procent te verlagen ten opzichte van 2016. 96 procent van de elektriciteit van de H&M-groep kwam uit hernieuwbare bronnen. Het doel is om in 2040 klimaatpositief te zijn in de gehele waardeketen.

Sociaal

Ook op sociaal vlak zijn vorderingen gemaakt. Bij 227 fabrieken van leveranciers met meer dan 375.000 werknemers, is nu een verbeterd loon managementsysteem ingevoerd. Dat zorgt ervoor dat bij het bepalen van de lonen rekening wordt gehouden met individuele vaardigheden, werkervaring en verantwoordelijkheid.

"Innovatie is onmisbaar om veel van de uitdagingen waarmee de mode-industrie wordt geconfronteerd op te lossen. Vooral als het gaat om het versnellen van de overgang van een lineair naar een circulair model. Maar het zal niet één technologie of één innovatie zijn die dit gaat bewerkstelligen; in plaats daarvan zullen het verschillende ideeën, wetenschappers en bedrijven zijn die een bijdrage leveren om die ontwikkeling vooruit te helpen. Daarom investeren we in en werken we samen met innovatieve bedrijven zoals re: newcell en Treetotextile ", zegt Cecilia Brännsten, waarnemend milieumanager bij de H&M-groep.

Lees verder:

Bron: H&M | Afbeeldingen: H&M en Shutterstock