18-04-2018 12:15 | Door: Britt van den Elshout

Het Amerikaanse kledingmerk Wrangler stelt dat duurzame katoenteelt niet alleen zorgt voor minder uitstoot, maar ook voor hogere opbrengsten en lagere kosten. Duurzame katoenteelt kan dus ook voordelen opleveren voor de boer zelf. 

Dat blijkt uit het nieuwe rapport Seeding Soil’s Potention waar medewerkers van Wrangler meer dan 45 wetenschappelijke artikelen en onderzoeken voor hebben geanalyseerd.

Gewasrotatie

De huidige katoenteelt is om verschillende reden vaak niet duurzaam. Allereerst worden er ontzettend veel bestrijdingsmiddelen gebruikt in de katoenteelt. Daarnaast is katoenteelt heel intensief, waardoor de bodem verarmt en er veel kunstmatige meststoffen nodig zijn. In het rapport adviseert Wrangler daarom om de teelt van katoen af te wisselen met de teelt van andere gewassen. Dit zorgt voor een betere bodemkwaliteit.

Wrangler stelt dat gewasrotatie aan het begin misschien niet economisch voordelig lijkt, maar uiteindelijk zal het resulteren in hogere katoenopbrengsten en lagere productiekosten. Doordat de bodemkwaliteit stijgt, is er minder waterinfiltratie nodig, kan er minder kunstmest gebruikt worden en hoeft er minder grondbewerking plaats te vinden. 

Katoenteelt in Amerika

Amerika is goed voor 16 procent van de wereldwijde katoenproductie. Wanneer Amerika dus over zou gaan op duurzame katoenteelt, zou dit een grote invloed hebben op de uitstoot in de wereld. Volgens het bedrijf zorgt duurzame katoenteelt er namelijk voor dat de CO2-uitstoot drie keer zo laag is dan de uitstoot van de huidige katoenteelt.

Het nieuwe rapport benadrukt verder het marktprogramma dat producenten moet belonen wanneer zij zorgen voor gezonde bodems. Het Noble Research Institute, een onafhankelijke organisatie voor landbouwonderzoek, zal dit programma gaan leiden.

Duurzaamheidsdoelen van Wrangler

Wrangler introduceerde vorig jaar al een programma om de katoenteelt in Amerika te verduurzamen. In dat programma wordt gekeken hoe de bodemkwaliteit kan worden verbeterd en hoe water- en energieverbruik kan worden teruggedrongen. Inmiddels doen katoenproducenten uit Tennessee, Alabama, Georgia, North Carolina en Texas hieraan mee.

Op dit moment doen meer dan 35 bedrijven via verschillende programma’s er alles aan om in aanloop naar 2025 steeds meer duurzaam katoen te kopen. Daarnaast wil Wrangler in samenwerking met Amerikaanse katoenboeren ervoor zorgen dat in 2019 het gebruik van duurzaam gekweekt katoen is verdubbeld.

Lees ook: 

Bron: Wrangler | Foto: Adobe Stock