25-07-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Kleurige kleding is mooi, maar er hangt een prijskaartje aan. De kledingindustrie produceert jaarlijks duizenden miljarden liters giftig afvalwater. De oplossing: verven zonder een druppel water.

Vuil afvalwater uit de kledingindustrie is een enorm wereldwijd probleem. China alleen al produceert 2500 miljard liter vervuild water per jaar. Veel verdwijnt zonder zuivering in rivieren. Een oplossing is om verftechnieken toe te passen die geen water nodig hebben. Drie bedrijven hebben afzonderlijk zo’n techniek ontwikkeld. Om die grootschalig toe te passen, moet nog veel gebeuren. Lydia Heida zocht voor Yale 360 uit hoe de innovatie ervoor staat.

 

AirDye

 

In plaats van het traditionele verfbad gebruikt AirDye een alternatief uit de papiersector: printen. Met druk en hitte drukt een printplaat een vooraf gemaakt ontwerp direct op de kleding. Volgens het Amerikaanse bedrijf bespaart dit niet alleen 100 procent water, maar ook 95 procent chemicaliën en gebruikt het proces 75 procent minder energie. De techniek werkt alleen nog niet voor katoen. De transportkosten naar de fabrieken die het waterloze proces toepassen, blijven een uitdaging. Vorig jaar werd nog faillissement aangevraagd, maar het bedrijf maakte een doorstart.

 

DyeCoo

 

Dat het broeikasgas CO2 ook een oplossing voor vervuiling is, bewijst de Nederlandse start-up DyeCoo. Onder hoge druk krijgt het gas namelijk andere eigenschappen. De ‘superkritische’ CO2 laat kleurstoffen sneller oplossen in polyester kleding. Het verven gaat twee keer zo snel en gebruikt 50 procent minder energie. Na de aanvankelijke investering zijn de productiekosten dan ook 30 tot 50 procent lager. Onder andere Nike en Ikea gebruiken het proces. DyeCoo werkt aan toepassingen voor katoen.

 

ColorZen

 

Niet geheel waterloos, maar wel bijna: ColorZen gebruikt slechts tien procent water vergeleken met bedrijven die kleding op de gebruikelijke manier verven. De technologie verandert de moleculaire samenstelling van katoen zodat die verf beter kan opnemen. Dat bespaart tevens 95 procent chemicaliën. Probleem is wel dat het Amerikaanse bedrijf slechts één fabriek heeft in China, die het textiel uit de wijde omtrek moet verwerken.

Ondanks alle voordelen verloopt de ontwikkeling van duurzaam geverfde kleding traag. Door dalende prijzen op de westerse markt zien kledingproducenten hun winstmarges verdampen. Nieuwe investeringen in duurzame technologie zijn daarom lastig te realiseren.

Bron: Yale 360 | Foto: afingo via Youtube