16-05-2018 11:02 | Door: Britt van den Elshout

Ontwikkelingshulporganisatie Solidaridad en textielinzamelaar Sympany lanceerden gisteren een kennis- en informatieplatform om Nederland bewust te maken over de misstanden binnen de kleding- en textielindustrie.

Het platform Mode-bewust.nl moet leiden tot een eerlijke en duurzame ontwikkeling van de kleding- en textielsector.

Duurzame tips voor consumenten

“Terwijl duurzaam voedsel steeds gewoner wordt, blijft de verduurzaming van kleding achter”, zegt Heske Verburg, directeur van Solidaridad in Europa. “Modebedrijven moeten sneller veranderen. Consumenten kunnen dat aanjagen maar weten vaak niet wát ze kunnen doen.”

Met simpele tips willen de twee bedrijven consumenten inspireren tot het verlagen van hun fashion footprint. Zo kun je volgens het platform minder en gericht kleding kopen en vragen naar de herkomst, maar ook kleding recyclen, repareren, ruilen of tweedehands kopen.

Op dit moment wordt namelijk slechts 30 procent van onze kleding na gebruik ingezameld en gesorteerd, blijkt uit cijfers van MVO Nederland. Bij glas is dat bijvoorbeeld 80 procent. Circa 135 miljoen kilo textiel verdwijnt hierdoor in de afvalbak. Van de ingezamelde textiel wordt vervolgens 55 procent hergebruikt en 40 procent gerecycled.

Project in Ethiopië

Verder werken Solidaridad en Sympany aan een driejarig project met textielfabrieken in Ethiopië, waar de kleding- en textielindustrie sterk in opkomst is. Om ervoor te zorgen dat dit geen nadelige gevolgen heeft voor mens en milieu werken de twee bedrijven aan verbetering van de arbeidsomstandigheden en geven ze trainingen en workshops om bijvoorbeeld water- en energieverspilling te voorkomen en de CO2-uitstoot te beperken.

Lees verder:

Bron: Solidaridad & Sympany | Foto: Adobe Stock