10-06-2018 12:31 | Door: Martijn van der Donk

Zeven Nederlandse provincies gaan op een circulaire manier hun mobiele telefoons inkopen. Ze hebben daarvoor een contract gesloten met IT-bedrijf Central. Closing the Loop gaat voor de provincies het grondstoffenverbruik compenseren.

De start-up redt kapotte telefoons van de vuilnisbelt in Afrikaanse landen om ze vervolgens te recyclen. De provincies wilden bij de gezamenlijke inkoop van mobiele telefoons iets doen aan de duurzaamheidsproblemen die kleven aan deze communicatiemiddelen, zoals een toenemende grondstoffenschaarste en de problematiek van elektronisch afval in ontwikkelingslanden.

Compensatie grondstofverbruik

De huidige aanbesteding compenseert voor grondstofverbruik - de metalen waarvan een mobieltje wordt gemaakt – en het feit dat veel toestellen uiteindelijk eindigen op de afvalbergen in Afrika en Azië.

Zo worden de duizenden nieuwe smartphones die de overheden gaan afnemen, de eerste in de wereld die door middel van een aanbestedingsproces ‘grondstof-neutraal’ worden gemaakt. Deze vorm van green public procurement is volgens Luuk Slaats, Managing Director bij Centralpoint uniek. "Hiermee wordt een grote stap gezet voor de aanbestedingswereld, de IT-sector én voor sociaal ondernemers; een stap richting een wereld waarin grondstoffen niet verloren gaan."

Lees ook:

Bron: Centralpoint | Afbeelding: Shutterstock