Schrijf je in voor de nieuwsbrief

 

Door te registreren aanvaard je het privacy beleid

Jumbo zet nieuwe stappen om welzijn kip te vergroten

kuikentje

12-06-2018 15:30 | Door: Martijn van der Donk

In 2019 gaat Jumbo om het welzijn van zijn kippen te vergroten over op directe voeding van kuikens. Ook krijgen ze meer ruimte om te bewegen.

Dit betekent dat alle kippen die onder Nieuwe Standaard Kip bij Jumbo worden verkocht, water en voer krijgen zodra ze uit het ei kruipen. Nu krijgen kuikens vaak de eerste 24 tot 48 uur geen voeding, omdat ze moeten wachten totdat de rest van de kuikens is uitgekomen. Jumbo claimt de eerste supermarktketen te zijn die volledig overgaat op deze werkwijze.

Meer leefruimte

Nieuwe Standaard Kip is een langzaam groeiend ras, leeft langer en heeft meer leefruimte. Daarnaast krijgt de kip natuurlijk daglicht en heeft daardoor een natuurlijk dag- en nachtritme.

Klaas de Boer, Directeur Buying & Merchandise Vers a.i. bij Jumbo: “Een goede balans tussen mens, dier en milieu is daarbij ons uitgangspunt. Om die reden zijn we ook gestart met een pilot om twee voedingssystemen te testen. Dit onderzoek gaat ons inzichten geven om de juiste keuze te maken voor de lange termijn.”

Pilot

Tijdens de grootschalige pilot test Jumbo twee verschillende broed- en voedingssystemen: uitkomen in de stal bij pluimveehouderijen en direct voer en water bij uitkomen in broederijen. De pilot duurt ongeveer een half jaar. Jumbo is van plan om medio 2019 volledig over te gaan op directe voeding van kuikens.

lees ook:

Bron: Jumbo | Afbeelding: ShutterstockRepAir t-shirt absorbeert vervuilde lucht terwijl je hem draagt

Door het dragen van kleding bijdragen aan een schonere lucht? Het Italiaanse kledingmerk Kloters maakt het mogelijk. Kloters heeft namelijk een t-shir...

supermarkten voedselverspilling

CBL komt met plan voor minder en duurzamere verpakkingen in supermarkt

Het CBL, de brancheorganisatie voor supermarkten en foodservicebedrijven, presenteert eind dit jaar een klimaatplan. Het toewerken naar minder en duur...