Schrijf je in voor de nieuwsbrief

 

Door te registreren aanvaard je het privacy beleid

Jumbo zet nieuwe stappen om welzijn kip te vergroten

kuikentje

12-06-2018 15:30 | Door: Martijn van der Donk

In 2019 gaat Jumbo om het welzijn van zijn kippen te vergroten over op directe voeding van kuikens. Ook krijgen ze meer ruimte om te bewegen.

Dit betekent dat alle kippen die onder Nieuwe Standaard Kip bij Jumbo worden verkocht, water en voer krijgen zodra ze uit het ei kruipen. Nu krijgen kuikens vaak de eerste 24 tot 48 uur geen voeding, omdat ze moeten wachten totdat de rest van de kuikens is uitgekomen. Jumbo claimt de eerste supermarktketen te zijn die volledig overgaat op deze werkwijze.

Meer leefruimte

Nieuwe Standaard Kip is een langzaam groeiend ras, leeft langer en heeft meer leefruimte. Daarnaast krijgt de kip natuurlijk daglicht en heeft daardoor een natuurlijk dag- en nachtritme.

Klaas de Boer, Directeur Buying & Merchandise Vers a.i. bij Jumbo: “Een goede balans tussen mens, dier en milieu is daarbij ons uitgangspunt. Om die reden zijn we ook gestart met een pilot om twee voedingssystemen te testen. Dit onderzoek gaat ons inzichten geven om de juiste keuze te maken voor de lange termijn.”

Pilot

Tijdens de grootschalige pilot test Jumbo twee verschillende broed- en voedingssystemen: uitkomen in de stal bij pluimveehouderijen en direct voer en water bij uitkomen in broederijen. De pilot duurt ongeveer een half jaar. Jumbo is van plan om medio 2019 volledig over te gaan op directe voeding van kuikens.

lees ook:

Bron: Jumbo | Afbeelding: Shutterstocksupermarkten voedselverspilling

Klimaatimpact op producten niet doorslaggevend voor consument

Veel Nederlanders zijn zich bewust van de klimmaatimpact van alledaagse producten. Toch heeft dat in veel gevallen weinig effect op het koopgedrag in ...

Sinaasappelboom

Blockchain nu ook ingezet in sinaasappelketen

Albert Heijn en frisdranken- en vruchtensappenfabrikant Refresco gaan blockchain gebruiken om transparantie te creëren in de sinaasappelketen. Vi...