14-06-2018 12:30 | Door: Britt van den Elshout

Outdoormerk The North Face is vorige week gestart met de verkoop van tweedehands kleding onder de naam ‘The North Face Renewed’. Op deze manier wil het merk van een traditioneel, lineair model overstappen naar een circulair model.

Volgens The North Face belandt 85 procent van het geproduceerde textiel op stortplaatsen. Het merk wil daarom overschakelen op een model waarbij mensen kleding delen, doorverkopen, repareren en recyclen.

Bij The North Face Renewed wordt kleding ingezameld, grondig schoongemaakt, waar nodig hersteld en vervolgens op de kwaliteit gecontroleerd. Op deze manier hersteld The North oude kleding tot het weer aan de normen van het bedrijf voldoet. Voorlopig is de refurbished kleding alleen online te koop.

Recycling van kleding in Nederland

Op het gebied van textielrecycling is er nog een hoop winst te behalen. In Nederland wordt op dit moment namelijk slechts 30 procent van onze kleding na gebruik ingezameld en gesorteerd. Textielverwerker Wolkat en vijf leden van de coöperatieve vereniging Midwaste hebben daarom eerder deze maand een nieuwe textiel sorteerlijn ontwikkeld.

Het doel is om ingezameld textiel op een duurzame en transparante manier te verwerken tot nieuw textiel. Het textiel dat in de aangesloten gemeentes ingezameld wordt, gaat Wolkat hergebruiken en waar nodig recyclen tot nieuwe grondstoffen. 

Lees ook:

Bron & Foto: The North Face