15-06-2018 15:52 | Door: Martijn van der Donk

Nederlandse modebedrijven Bestseller, Dobotex, Euretco, Just Brands, Microfashion, PVH, Suitable, Van Tilburg Mode en Sport, Van Winkel Fashion en Wehkamp gaan de komende periode gestandaardiseerde uitwisselen op het dataplatform GS1 Fashion Base.

Het vastleggen en delen van artikelgegevens heeft grote voordelen voor alle ketenpartijen. Het uitwisselen van data wordt eenvoudiger en er ontstaat meer inzicht in de logistieke- en verkoopketen. Meer inzicht betekent bovendien dat er kansen ontstaan om betere beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld door sneller in te spelen op trends, maar eventueel ook voor het verlagen van voorraden.

Jaarlijks 21,5 miljoen kledingstukken onverkocht

Goed voorraadbeheer is essentieel voor de mode-industrie. De Nederlandse modesector houdt jaarlijks 21,5 miljoen kledingstukken over. Voor modewinkels betekent dit een omzetverlies € 313,5 miljoen. Winkels, groothandels en producenten blijven zitten met deze onverkoopbare kleding omdat ze trends verkeerd hebben voorspeld en de maat, pasvorm of kleur niet goed is.

Behoefte aan datapool

Sebastiaan van Zundert, projectmanager mode van GS1 Nederland: “Dat er zoveel bedrijven willen meedoen en meehelpen om de datapool geschikt te maken voor de sector toont aan dat de behoefte er is. De sector kent vele kleinere zelfstandige winkeliers en ook daarvoor moet de datapool gemakkelijk te gebruiken zijn. Daarom zijn er verschillende manieren waarop leveranciers en retailers artikeldata kunnen aanleveren of ontsluiten.

Uiteindelijk wordt toegewerkt naar een ‘Proof Of Concept’ zodat eind 2018 de datapool voor de mode beschikbaar is voor een sectorbrede implementatie.

 

Bronnen: GS1 Nederland, MVO Nederland | Afbeelding: Shutterstock