11-08-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Outdoor-fabrikant The North Face verwerkt steeds meer gecertificeerd dons in zijn kleding en slaapzakken. In 2017 moet dat gelden voor alle producten.

De eerste collectie die de kledingfabrikant in 2015 op de markt brengt, is voor 30 procent voorzien van gecertificeerd dons. In de herfst van dat jaar zijn de specialistische Summit Series en alle producten bestemd voor de Europese markt 100 procent gecertificeerd. In 2016 is het aandeel wereldwijd toegenomen tot 60 procent, en het jaar daarop is dat 100 procent. Dat meldt The North Face op zijn website.

Het bedrijf schakelt in de hele keten om naar dons van gecontroleerde bronnen. Veertjes van ganzen en eenden moeten van kuiken tot eindproduct herleidbaar zijn. Het bedrijf werkt met zijn twee grootste leveranciers aan het opleiden van boeren, leveranciers en verwerkers in Oost-Europa en Azië.

 

Standaard

 

The North Face is een van de oprichters van de Responsible Down Standard (RDS) die sinds begin dit jaar actief is. De standaard is het antwoord op een onderzoek uit 2012 naar de sector. Een dierenwelzijnsorganisatie toonde aan dat de Amerikaanse outdoor-fabrikant dons kocht bij een Hongaarse boerderij die zich schuldig maakte aan dierenmishandeling.

Dat overkwam ook concurrerende bedrijven, vaak zonder dat die daarvan op de hoogte waren. Outdoor-kledingfabrikant Patagonia nam al eerder eigen maatregelen en garandeert vanaf dit najaar 100 procent herleidbaar dons.

De Responsible Down Standard stelt onder meer eisen aan huisvesting, voedsel- en waterkwaliteit en ethische behandeling. De hele keten moet aantoonbaar aan de eisen van de RDS voldoen. Bedrijven die zich willen aansluiten krijgen een audit door een onafhankelijke derde partij. De omschakeling verloopt niet zonder slag of stoot, schrijft het bedrijf. The North Face verwacht snelle verbeteringen binnen de sector, en verwacht dat meer kleding- en outdoorfabrikanten volgens de standaarden gaan werken.

Bron: The North Face, Sustainable Brands | Foto: Alpha via Wikimedia Commons