18-07-2018 07:00 | Door: Martijn van der Donk

Nespresso is onlosmakelijk verbonden met de gepatenteerde capsules. Die zijn volgens de koffieproducent essentieel om de hoge kwaliteit koffie te beschermen. Bovendien is aluminium een duurzame keuze voor de koffieproducent, omdat het materiaal  volledig en oneindig recyclebaar is. Om deze reden heeft Nespresso geïnvesteerd in een eigen recycleprogramma om alle gebruikte capsules te kunnen terugnemen en recyclen. De klant vormt een essentiële schakel om de kringloop te sluiten.  

Niets beschermt de kwaliteit van koffie zo goed als aluminium, aldus Christophe Boussemart, sustainability manager bij Nespresso. “Koffie is een zeer delicaat product. Het minste contact met zuurstof heeft al een negatief effect op de smaak en het aroma.”

Proefje

Hoe belangrijk de capsules zijn voor de kwaliteit van de koffie wordt al duidelijk na een simpel proefje, aldus Paulien Straeter, PR & corporate communicatiemanager van Nespresso Nederland. “Maak een capsule open en laat hem twee uur staan. Het verschil met een net geopende capsule is enorm. Veel van de aroma’s van de koffie zijn verloren gegaan.”

Maar in hoeverre is die keuze voor kwaliteit ook een duurzame keuze? Critici stellen dat aluminium niet duurzaam is, omdat de productie relatief energie-intensief is. Maar daar staan tal van duurzame voordelen tegenover, aldus Boussemart. “Het materiaal is licht. Dat scheelt in het vervoer. Ook voorkomt het de noodzaak voor extra verpakkingsmateriaal om versheid te kunnen garanderen. En aluminium is in tegenstelling tot veel andere materialen oneindig recyclebaar."

Verduurzaming productie

Nespresso investeert niet alleen in de recycling van capsules, maar ook in het verduurzamen van de productie van nieuw aluminium. Als een van de oprichter van de Aluminium Stewardship Initiative (ASI) heeft Nespresso als relatief kleine gebruiker van het materiaal een grote rol gespeeld in het creëren van een duurzaamheidsstandaard voor de winning en productie van aluminium. In 2020 wil Nespresso 100 procent van nieuw aluminiummateriaal winnen binnen de ASI-standaard. 

Eigen recyclemachine

Nespresso heeft het recycleproces in 2009 volledig in eigen beheer genomen. In het Gelderse Lichtenvoorde bij afvalverwerker Remondis staat de recyclelijn welke speciaal door Nespresso is ontwikkeld. Hier wordt de mix van materialen gescheiden en gerecycled: aluminium, koffie en plastic van de recyclingzak.

Eerst worden de capsules vermalen samen met de recyclezakken (waarin de gebruikte capsules worden vervoerd). Door een eerste zeef te passeren wordt al 30 procent van de koffieresidu's gescheiden. De overige koffieresidu's zijn nog te vochtig om van het aluminium gescheiden te worden en worden gedroogd in een droogtrommel.

De temperatuur van de droogtrommel kan aangepast worden aan de vochtigheidsgraad van de koffie. De droogtrommel zelf wint de gecreëerde warmte terug en werkt op biogas. Nadat het droogproces voltooid is, kunnen overige koffieresidu’s gescheiden worden met een tweede zeef. In het laatste deel van de recyclelijn scheidt het zogenoemde Eddy Current systeem de aluminiumdeeltjes van de plasticdeeltjes.

Zo kan het aluminium weer worden ingezet voor de productie van andere aluminium voorwerpen, zoals bijvoorbeeld voor zakmessen die Nespresso samen met Victorinox heeft ontwikkeld. De grepen zijn gemaakt van gerecyclede capsules. Boussemart: “In 2017 zijn we ook begonnen met het recyclen van oude naar nieuwe capsules. Dat proces zetten we dit jaar voort. ”

"Jaarlijks investeren we bijna 1 miljoen euro in het totale recyclesysteem”

Ook de koffieresten  krijgen een waardevolle toepassing. Afvalverwerker ARN in Nijmegen maakt er door vergisting biogas van. Dat wordt onder meer gebruikt als brandstof voor de streekbussen in Nijmegen. Na deze vergisting bevatten de koffieresidu's nog steeds een hoge voedingswaarde, waardoor ze gebruikt worden als compost.

Met het recyclecentrum in Lichtenvoorde beschikt Nespresso over een stevig fundament om de stap naar een volledig circulaire bedrijfsvoering te maken. Straeter: “De capaciteit is er. Alle capsules die op de Nederlandse markt verschijnen kunnen in Lichtenvoorde gerecycled worden. Jaarlijks investeren we bijna 1 miljoen euro in het totale recyclesysteem.”

Bereidheid voor inleveren groeit

De consument is een belangrijke schakel in het circulaire model van Nespresso. Straeter ziet tot haar tevredenheid dat steeds meer klanten bereid zijn om hun gebruikte capsules in de meegeleverde zakken te retourneren aan Nespresso. “Het aantal teruggeleverde capsules groeide de afgelopen drie jaar met bijna 50 procent. Op dit moment krijgen wij 22 procent van de capsules terug wat betekent dat er nog een groot deel van onze klanten zijn capsules in de prullenbak gooit.”

We hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in het zo makkelijk mogelijk maken voor de consument. Of ze hun capsules nu ontvangen bij  één van onze boutiques, één van de 2000 UPS- en DHL-afhaalpunten in Nederland of via de pakketbezorger van DHL; wij zorgen ervoor dat ze die bij diezelfde verkoopkanalen weer kunnen inleveren.”

Onwetendheid over waarde capsules

Het bieden van gemak is echter niet genoeg om iedereen in beweging te krijgen om zijn capsules ter retourneren. Straeter: “Veel van onze klanten zijn niet op de hoogte van de potentiële waarde van de capsules en over welke technische mogelijkheden Nespresso beschikt om die waarde te benutten. Om aan die onwetendheid een eind te maken proberen we ons verhaal op zoveel mogelijk manieren te vertellen: via regelmatige communicatie naar klanten, dit interview, maar ook op andere manieren. Zo kregen we vorig jaar veel media-aandacht toen modeontwerper Hans Ubbink een jurk presenteerde gemaakt van gebruikte capsules. Daarnaast hebben we fotograaf en oud-nieuwslezer Sacha de Boer gevraagd om met aansprekende foto’s ons circulaire verhaal te vertellen.“

Statiegeld

Zo verwacht Nespresso met aansprekende bewustwordingscampagnes een groter publiek te winnen voor de recyclinggedachte. Maar zijn er ook niet andere, meer dwingende manieren om het publiek in beweging te krijgen? Waarom hef je geen statiegeld?  Zo stimuleer je klanten immers ook financieel om hun capsules in te leveren.

Straeter: “Die vraag krijgen we vaker en uiteraard hebben we de mogelijkheden voor het heffen van statiegeld onderzocht. We zijn echter tot de conclusie gekomen dat dit praktisch niet uitvoerbaar is. Stel je maar eens voor: ik ga met mijn zak met gebruikte capsules naar een boutique. In een zak passen ongeveer 200 capsules. Voor een medewerker in onze boutique is het ondoenlijk om alle cups te tellen. Ook wegen is geen optie, omdat door de aanwezigheid van koffieresten geen exact aantal is vast te stellen. Wel gaan we dit jaar starten met het belonen van recycling in de vorm van het kunnen winnen van bijzondere prijzen.”

Capsules in het huisafval

Ook wil  Nespresso het voor klanten nog gemakkelijker maken om de capsules te recyclen. Straeter:  “Op dit moment kunnen in Nederland gebruikte capsules niet met het huisafval gerecycled worden, maar enkel via ons eigen systeem. In Frankrijk heeft Nespresso het initiatief genomen om met lokale partners het technisch mogelijk te maken om kleine aluminium fracties te sorteren uit het huishoudafval en te recyclen. Door deze aanpak kunnen op dit moment acht miljoen bewoners van de regio Parijs hun Nespresso capsules met de rest van hun gescheiden afval inleveren. We kijken op dit moment dan ook met lokale partners naar de concrete mogelijkheden om het in de toekomst mogelijk te maken klein aluminium afval te recyclen via ons collectieve systeem. Dat maakt de drempel om te recyclen nog lager.”

Afbeelding: Nespresso