11-10-2018 08:48 | Door: Bas Joosse

De doggybag is in sommige landen de normaalste zaak van de wereld. In Nederland neemt het gebruik ervan toe, maar het fenomeen is nog lang niet ingeburgerd. Restaurants kunnen met een doggybag nieuwe klanten trekken en voedselverspilling tegengaan.

Van alle Nederlanders krijgt 41 procent wel eens een doggybag aangeboden bij een restaurant, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Dit percentage lag in 2015 op 31 procent. Van de ondervraagden vindt 44 procent het nog gênant om in een restaurant om een doggybag te vragen.

Nieuwe klanten

‘Restaurants zijn aan zet om in actie te komen tegen voedselverspilling. Hier trekken ze ook nieuwe klanten mee: een kwart geeft aan sneller naar een restaurant te gaan dat iets doet tegen voedselverspilling,’ stelt Dorien Ackerman, directeur marketing bij Natuur & Milieu.

Om het gebruik van de doggybag te promoten, kunnen restaurants gebruikmaken van een doggybag-logo. Bijna de helft van de ondervraagden zou erom vragen als bij een restaurant een logo zichtbaar is, stelt Natuur & Milieu.

De doggybag past volgens Natuur & Milieu goed in de Nederlandse cultuur: twee derde van de Nederlanders is volgens de organisatie opgevoed met de regel dat je je bord leeg moet eten en veel mensen vinden voedselverspilling zonde. “‘Vreemd dus, dat we ons nog steeds zo schamen als zuinige Nederlanders,’ zegt Ackerman.

55 Duizend ton

In de Nederlandse horeca wordt jaarlijks 55 duizend ton eten weggegooid. Deze afvalberg staat gelijk aan 83  miljoen borden met eten. Naast het meenemen van overgebleven eten is het ook belangrijk dat de porties groot genoeg zijn. Van de ondervraagden vindt 79 procent dat restaurants hierop moeten inspelen.  Hier ligt een rol voor de horeca, concludeert Natuur & Milieu.  

Uit een update van de Monitor Voedselverspilling 2009-2016 bleek eerder dit jaar dat de verspilling van voedsel niet duidelijk is teruggedrongen, ondanks veel aandacht voor het onderwerp

Lees hier de monitor

voedselverspilling

Voedselverspilling is niet alleen in Nederland een probleem. Wereldwijd wordt volgens de Verenigde Naties $ 1,2 biljoen aan voedsel verspild. Daarvan is $ 700 mrd vermijdbaar, stelde een groot onderzoeksbureau in augustus.  

Bron: Natuur & Milieu. Foto: Shutterstock