10-10-2018 09:30 | Door: Bas Joosse

Veel supermarkten verkopen ze al: buitenbeentjes. Groenten die door hun afwijkende vorm niet als normale groente verkocht worden, maar wel goed genoeg zijn om te eten. Albert Heijn verkoopt nu ook soep die gemaakt is van buitenbeentjes. Daarmee maakt de supermarkt de voedselketen weer iets duurzamer.

De soep wordt gemaakt in de Verspillingsfabriek van de Brabantse cateraar Hutten. Albert Heijn levert reststromen rode paprika en tomaat aan de Verspillingsfabriek, waar er vervolgens soep van gekookt wordt.

Directeur Bob Hutten van de Verspillingsfabriek is verheugd over de samenwerking met de grote Zaanse supermarktketen. “Geweldig dat ook zij de handschoen hebben opgepakt om samen met ons de strijd tegen verspilling vorm te geven en aan te gaan. Ik hoop dan ook dat we de komende jaren samen met de consument vele kilo’s reststromen en groenten in Nederland gaan redden”, stelt Hutten.

Verschillende reststromen

De fabriek verwerkt de buitenbeentjes tot twee soorten soep: Italiaanse tomatensoep en tomaten-crèmesoep. Iedere batch soep die geproduceerd wordt, bestaat in ieder geval voor een deel uit geredde producten van Albert Heijn. Hoe groot dat deel is, is vooraf moeilijk in te schatten omdat dit bijvoorbeeld afhankelijk is van weersomstandigheden. Daarom vult de Verspillingsfabriek dit eventueel aan met eigen reststromen.

De soepen zijn op dit moment te koop in dertig winkels, maar Albert Heijn wil de afzetmarkt binnen een paar weken uitbreiden naar alle winkels.

Kansen voor supermarkten

Voedselverspilling biedt kansen voor supermarkten. Het is zonde van de producten en kost bovendien veel geld. Daarnaast kopen consumenten de producten graag als ze niet te duur zijn. 

Diverse supermarkten zijn al langere tijd bezig om de verspilling tegen te gaan. DuurzaamBedrijfsleven zette eerder 7 initiatieven op een rij.  De Belgische supermarkt Delhaize, tegenwoordig gefuseerd met Albert Heijn’s moederbedrijf Ahold, begon in 2015 al met pilots om de verspilling van voedsel tegen te gaan. Daarbij werd het weggegeven aan voedselbanken of aan een dierentuin. Albert Heijn doneert sinds 2016 ook overschotten en buitenbeentjes aan restaurant Instock, waar de menukaart samengesteld wordt afhankelijk van de ingrediënten die geleverd worden.

Bron: De Verspillingsfabriek. Foto:  RAÜL UTRERA, VIA FLICKR CREATIVE COMMONS (CROPPED BY DUURZAAMBEDRIJFSLEVEN)