09-09-2014 13:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Zwitserse tassenfabrikant Freitag brengt kleding op de markt die volledig composteerbaar is. De broers en oprichters Daniel en Markus gebruiken alleen plantaardige materialen.

Freitag uit Zürich  is vooral bekend om zijn tassen en portemonnees van gerecyclede materialen als dekzeilen van vrachtwagens en fietsbanden. Het bedrijf gaat nu ook de markt op met een eigen kledinglijn.

De materialen voor de shirts en broeken zijn een inventieve en toch bruikbare mix van cellulose en vezels. De stof, die Freitag F-abric heeft genoemd, bestaat uit onder andere vlas- en hennepvezels en een kunstzijde uit beukeboomcellulose.

De stof is zodanig geweven dat die makkelijk afbreekt. Het afwerkdraad is gemaakt van houtpulp. De kledingstukken zijn volgens het bedrijf binnen drie maanden uit elkaar gevallen als ze op de composthoop belanden. Na compostering blijven alleen de knoopjes over, maar Daniel en Markus hopen dat de klant die hergebruikt. De grondstoffen zijn afkomstig van Europese boeren en telers om de CO2-uitstoot laag te houden.

F-abric was oorspronkelijk bedoeld als stof voor de bedrijfskleding, maar de vraag naar de broeken en shirts was zodanig dat ze aan het assortiment zijn toegevoegd.

De kleding is vermoedelijk vanaf eind oktober verkrijgbaar.

Bron: Gizmag, Freitag | Foto: Kelvin, via Flickr