14-12-2018 12:06 | Door: Martijn van der Donk

Ioniqa Technologies heeft in Coca Cola een nieuwe grote speler gevonden die zijn technologie van PET-upcycling gaat gebruiken. De frisdrankproducent verstrekt een lening aan de Eindhovense start-up om de innovatieve techniek te gaan inzetten voor het recyclingproces van de multinational.

Kringloop sluiten 

“Onze ambitie – onderdeel van onze World Without Waste-visie – is de kringloop van onze verpakkingen te sluiten door meer oude flessen te gebruiken voor het maken van nieuwe flessen”, zo legt Scott Pearson, Senior Director, Global R&D Engineering van The Coca-Cola Company, uit. “En verbeterde recycling is de volgende grote stap in die richting.”

Ioniqa

Ioniqa is in staat om de onzuiverheden, zoals kleurstoffen, uit gebruikt PET-plastic te halen. Wat je overhoudt, is een pure grondstof, identiek aan en met dezelfde kwaliteit als plastic op basis van olie. “Door gebruik te maken van deze efficiëntere processen voor verbeterde recycling hebben we niet de grote verliezen aan PET die we zien bij mechanische recycling. Aangezien de polymeer na ieder recyclingproces weer als nieuw is, kunnen we echt beginnen met het creëren van een gesloten kringloop voor het recyclen van PET”, aldus Pearson.

Lees hier het interview met de bestuursvoorzitter: CEO Ioniqa: “Met ons proces kan de oliekraan dicht voor de plasticindustrie”

Daarnaast heeft de samenwerkende inkoop van het Coca-Cola-systeem met Loop Industries, Inc., een kader vastgesteld voor erkende bottelaars voor het inkopen van 100% gerecycled Loop™ PET. Coca-Cola European Partners is de eerste bottelaar die een meerjarige leveringsovereenkomst sluit met Loop voor het gebruik van Loop™ PET in zijn verpakkingen in heel West-Europa in 2020. Dankzij deze kaderovereenkomst kan het Coca-Cola-systeem sneller meer gerecycled materiaal in zijn plastic flessen gebruiken.

Unilever

Met Coca Cola heeft Ioniqa opnieuw een grote multinational enthousiast gekregen voor zijn innovatieve upcyclingtechniek. In april besloot Unilever om met Ioniqa in zee te gaan om het recyclingsproces van zijn verpakkingen verder te verduurzamen. 

Bron en afbeelding: Coca Cola