03-01-2019 16:02 | Door: Bas Joosse

De Britse supermarktketen Iceland heeft in zes maanden tijd ruim 310.000 plastic flessen gerecycled. Klanten van de supermarkt konden de flesjes na gebruik weer inleveren. Daar kregen ze een voucher voor.

Dit melden Britse media, waaronder Sky News en The Guardian.

Iceland verklaarde in juni plastic flesjes de oorlog. In 2023 wil de retailer geen plastic verpakkingen meer gebruiken voor de producten van het eigen merk. Om consumenten te bewegen meer te recyclen, werd in vijf winkels een machine geplaatst waar klanten hun gebruikte plastic flesjes weer konden inleveren. Per ingeleverde fles kregen ze een waardebon van 10 pence.  

311.500 flesjes

Dat het aanbod aanslaat, blijkt wel uit cijfers die Iceland recent openbaarde. In de winkels zijn tot nu toe 311.500 flesjes ingeleverd. Om te voorkomen dat mensen ook flessen in zouden leveren die niet bij de winkel gekocht zijn, hebben de flessen een speciale streepjescode.

recycleprogramma

Volgens The Guardian worden op dit moment in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks 13 miljard plastic flessen verkocht. Daarvan wordt slechts 43 procent gerecycled; dagelijks belanden 700.000 flesjes in de vuilnisbak. In Groot-Brittannië wordt gesproken over het instellen van een landelijk recycleprogramma. “De resultaten maken duidelijk dat klanten het probleem van teveel plastic willen aanpakken. Dat kan een steun zijn voor een landelijk recycleprogramma”, stelt Richard Walker, CEO van Iceland tegenover The Sun.

Recyclebaar papier

Iceland doet meer aan duurzaamheid dan alleen het recyclen van plastic. Zo is de supermarkt gestopt met de verkoop van wegwerptasjes en worden de bananen verpakt in recyclebaar papier. Ook wordt er onderzocht of verpakkingen van duurzaam materiaal gemaakt kunnen worden.

Lees ook: Op deze plaatsen worden plastic tasjes niet meer verkocht

Bron: The Guardian, The Sun | Afbeelding: Adobe Stock