01-02-2019 14:48 | Door: Bas Joosse

In de gemeente Zaanstad moet de komende jaren een fabriek verrijzen van het Britse Worn Again. Dit bedrijf maakt textiel circulair door er cellulose en plastic van te maken; hiervan worden weer nieuwe garens gesponnen. De fabriek in Zaanstad wordt de eerste productielocatie van Worn Again.

Het Britse bedrijf kan met de techniek plastic en katoen uit textiel en plastic flessen halen. In het scheidingsproces worden kleuren, vervuiling en andere stoffen van elkaar gescheiden. Hierdoor ontstaan materialen op basis van cellulose en plastic die vergelijkbaar zijn met onbewerkte resources. De techniek kan worden toegepast bij polyester en katoen. Hierdoor is volgens de Ellen MacArthur Foundation 75 procent van al het textiel dat niet opnieuw gedragen kan worden, geschikt als grondstof. Naast textiel kunnen met de techniek van Worn Again ook PET-flessen bewerkt.

Lees ook: 3 Duurzame alternatieven voor conventioneel textiel

“Worn Again heeft een wereldwijd unieke werkwijze en de bouw van een eerste, kleinschalige fabriek in Zaanstad kan internationale effecten hebben. Door anders met onze kleding en andere textiel om te gaan kunnen we heel veel milieuverontreiniging voorkomen en veel duurzamer met onze omgeving omgaan”, stelt de Zaanse wethouder Sanna Munnikendam. De fabriek in Zaanstad wordt in eerste instantie een proeffabriek, die opgeschaald kan worden tot een volwaardige fabriek.

Centrum voor circulair textiel

De gemeente werkt al langer samen met textielbedrijven. Zaanstad gaat het Dutch Center for Circular Textiles te huisvesten. De gemeente wil in dat centrum alle schakels in de textielketen met elkaar verbinden: van het inzamelen van gebruikt textiel tot het produceren van nieuw textiel. Eerder begon Zaanstad al een samenwerking met Wieland Textiles, Brightloops, Loop.a life en het Leger des Heils ReShare.

‘Koudwatervrees’

Circulaire kleding is wereldwijd nog niet doorgebroken. Enkele grote kledingmerken als H&M en The North Face stappen wel over op gerecyclede kleding, maar toch is er nog wel koudwatervrees. Kimberley van der Wal van het Tilburgse textielrecyclingsbedrijf Wolkat is positief over de toekomst. “Een angst is dat er bijvoorbeeld een spijkerbroek uit de jaren zestig gemaakt met giftige chemicaliën verwerkt zit in de blend. Tegelijkertijd zie ik bij sommige van die partijen ook wel een kentering plaatsvinden. Zo verwachten we in 2019 de eerste collecties te kunnen presenteren.”

Lees ook: “Kledingindustrie moet koudwatervrees voor circulaire kleding loslaten

Bron: Gemeente Zaanstad, Ellen MacArthur Foundation