07-02-2019 14:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een energieneutraal distributiecentrum van 54.000 vierkante meter met op het dak 2.700 zonnepanelen. Het distributiecentrum van supermarktketen Lidl in Oosterhout met de hoogst haalbare BREEAM duurzaamheidsscore is deze week in gebruik genomen.

De energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt is gelijk aan de energievoorziening van 150 huishoudens. Een accupakket van 1 megawatt zorgt ervoor dat pieken en dalen op het elektriciteitsnetwerk worden opgevangen.

Een windmolen

Door het gebruik van zonne-energie wordt 315 ton aan CO2-uitstoot bespaard. Lidl wil in de toekomst het aantal zonnepanelen uitbreiden tot 8.000 en wil ook graag een windmolen op eigen terrein.

Verder wordt het regenwater gebruikt om toiletten door te spoelen en voor het beregenen van groenvoorziening. Er is namelijk bij de bouw van het distributiecentrum ook rekening gehouden met de biodiversiteit. Zo zijn er fruitbomen geplant en zijn er nestkasten voor bijen geplaatst.

BREEAM-NL

Het distributiecentrum, dat Lidl’s grootste in Nederland is, heeft een ‘Outstanding’ BREAAM-NL-score gekregen. BREEAM-NL is een beoordelingsmethode dat de duurzaamheid van gebouwen bepaald. De score is afhankelijk van het percentage waarop het gebouw beter scoort dan overheidscriteria.

Het nieuwe distributiecentrum is niet de eerste die aan de hoogste BREEAM-norm voldoet. In Waddinxveen staat bijvoorbeeld een distributiecentrum van Lidl dat ook de ‘Outstanding’ score heeft behaald. Ook het distributiecentrum van Bol.com in Waalwijk en het onderdelenmagazijn van Tesla in Tilburg kregen de hoogst haalbare score toebedeeld.

Foto: Lidl