01-10-2014 11:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Supermarktketen Albert Heijn biedt het meest gevarieerde aanbod aan duurzame producten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De consumentenorganisatie keek bij zeven verschillende supermarktketens in 119 winkels naar meer dan 15.000 producten. Daarbij is vooral gelet of in het aanbod van veel verkochte artikelen als melk, kip, eieren, koffie, groenten en fruit ook een variant aanwezig was met een duurzaamheidskeurmerk. Bijvoorbeeld Fair Trade, de Rainforest Alliance en biologische producten.

Vrije uitloopeieren, biologische kipfilet en eerlijke chocolade zijn voorbeelden van duurzame voedingsmiddelen die zijn te herkennen aan zo'n keurmerk, waardoor de consument makkelijker bewust kan kiezen. De Consumentenbond concludeert dat het aanbod per supermarktketen erg verschilt.

Albert Heijn, Jumbo en Plus gaan aan kop en bieden consumenten een ruime duurzame keus. Albert Heijn geeft consumenten onder andere keuze uit vier diervriendelijke kipfiletvarianten en Jumbo heeft drie soorten biologische melk en 40 vleesvervangers in de schappen staan.

Opvallend is dat Plus alleen nog biologische en vrije uitloopeieren verkoopt en ook het bananenaanbod bestaat alleen uit Fair Trade.

Dirk van den Broek en Coop hebben al veel minder producten met een keurmerk. Bij de discounters Lidl en Aldi is het aanbod het kleinst.

Albert Heijn is in een eerder onderzoek van de merkenvergelijkingssite Rank-A-Brand al verkozen tot meest duurzame supermarkt. De keten scoorde met name hoog op het gebied van aanbod en transparantie.

Bron: Consumentenbond | Foto: Charles Roffey, via Flickr