29-03-2019 14:25 | Door: Bas Joosse

De kledingindustrie werkt nu nog vooral op een lineair model. Een circulaire aanpak voor de kledingindustrie is mogelijk, maar dan moet het wel snel gebeuren en is er hulp van regeringen en overheden nodig.

Dat stelt Ecopreneur, de Europese federatie van duurzame bedrijven in een rapport over een circulaire toekomst voor de kledingindustrie.

Volgens de organisatie wordt op dit moment 73 procent van alle gebruikte kleding verbrand en wordt slechts 1 procent van de vezels gerecycled. Om circulair te worden, zijn volgens Ecopreneur een aantal systeemveranderingen nodig. Zo moeten de businessmodellen anders en moet het principe van kleding verkopen tegen de laagste prijs, verschuiven naar een model waarbij true pricing een rol speelt. Landen moeten regels opstellen voor circulaire fashion en die ook handhaven.

Beleid

Ecopreneur pleit voor beleid waarmee innovatie gestimuleerd wordt: onderzoeksprogramma’s met subsidies, belastingkortingen en een focus op kledingrecycling. Hierbij moet gerekend worden met de ‘true price’, waarin ook rekening gehouden wordt met de effecten en kosten van de productie. Door economische voordelen moet circulaire kleding goedkoper worden en moet ‘lineair’ geproduceerde kleding juist duurder worden.

Regelgeving

Ook moet het mogelijk worden om de herkomst van kleding te achterhalen en moet de export van kleding en herbruikbaar afval naar producerende landen mogelijk worden.

Voor de Europese Unie ziet Ecopreneur een belangrijke rol. Een circulaire kledingeconomie biedt kansen, zowel voor Europa als voor de landen waar kleding geproduceerd wordt. Een circulaire kledingeconomie kan wereldwijd volgens een samenwerkingsverband van de Europese kamers van koophandel € 161 miljard opleveren. Om de voordelen te verzilveren, moet de kledingindustrie wel meteen aan het werk, stelt het rapport.

“Zonder beleid kan een circulaire economie nooit mainstream worden. Dit rapport wil de organisaties en industrie een basis geven voor het beleid”, stelt Douwe Jan Joustra, hoofd circulaire transformatie bij kledingmerk C&A.

Circulaire modellen

De roep om een circulair model in de kledingindustrie is niet helemaal nieuw. Veel kledingmerken zetten ook al in op een meer circulaire werkwijze. Zo verzamelde kledingmerk H&M in 2017 bijna 18.000 ton gebruikte kleding. In 2017 ondertekenden 21 kledingmerken, waaronder Marks & Spencer en H&M, al een convenant om de introductie van een circulair businessmodel te versnellen. Kledingmerk The North Face begon vorig jaar met het verkopen van tweedehands kleding. Met de refurbished kleding wil het merk een stap zetten naar een circulair model.

Lees ook: ‘Kledingindustrie moet over koudwatervrees voor circulaire kleding heenstappen’

Bron: Ecopreneur | Afbeelding: Adobe Stock