01-04-2019 17:31 | Door: Bas Joosse

Honderd procent circulaire producten in 2030: Dat is één van de duurzame doelen van Ikea. In 2017 en 2018 was dat doel nog ver weg. Bijna tien procent van alle producten bevatte gerecycled materiaal. Dat percentage moet omhoog, stelt het bedrijf in het duurzaamheidsverslag.

Het boekjaar 2018 van het Zweedse woonwarenhuis liep van 1 september 2017 tot 31 augustus 2018. Het concern sprak in die periode onder andere de belofte uit dat er geen plastic wegwerpproducten meer verkocht worden in 2020. Ook werd een vegetarische hotdog geintroduceerd.

Hernieuwbare energie

Ikea plaatste op een productielocatie in Portugal ruim 18.000 zonnepanelen, voldoende om 2.700 huishoudens van hernieuwbare energie te voorzien. Het woonwarenhuis biedt ook zelf zonnepanelen aan.

Circulair

In 2030 wil Ikea volledig circulair werken. Alle producten moeten dan circulair ontworpen worden en alleen uit hernieuwbare of gerecyclede materialen bestaan. In het boekjaar 2018 was die 100 procent circulaire ambitie nog niet in zicht. Meer dan 60 procent van de producten had een circulair ontwerp, bijna 10 procent van de producten bevatte gerecycled materiaal. Er is nog een lange weg te gaan, schrijft Ikea ook in het duurzaamheidsverslag. “Het vinden van voldoende schone gerecyclede materialen is een uitdaging”, stelt het bedrijf. Om die materialen te vinden, wordt samengewerkt met diverse partners.

Recycling

Een ander doel van Ikea is om geen producten meer naar de vuilnisbelt te brengen: in de circulaire wereld is er geen afval. In boekjaar 2018 produceerde het concern bijna 1,6 miljoen ton afval. Daarvan werd in de verschillende bedrijfsonderdelen minimaal 73 procent gerecycled; in fabrieken in Zweden en China werd 90 procent van al het afval gerecycled.

Schone lucht en veganistisch voedsel

Sinds september 2018 is er al veel gebeurd. Zo lanceerde het concern in november een initiatief om in India de luchtkwaliteit te verbeteren. In India wordt stro opgekocht, dat anders verbrand zou worden. Het verbranden zorgt voor veel luchtvervuiling. Volgend jaar brengt Ikea gordijnen op de markt die de lucht in huizen moet zuiveren. De techniek die voor de zuivere lucht zorgt, is ook in andere producten toepasbaar. Vanaf halverwege april verkoopt Ikea in Nederland een veganistisch softijsje; bij de bereiding van het ijs wordt geen CO2 gebruikt.

 

Bron: Ikea | Afbeelding: Adobe Stock