29-04-2019 10:43 | Door: Bas Joosse

Supermarktketen Plus verkoopt vanaf deze week geen plastic wegwerpservies meer. Het wegwerpplastic wordt vervangen door afwasbare varianten van polypropyleen. Europarlementariër Bas Eickhout nam de eerste borden, bekers en kommen in ontvangst.

Met de vervanging van het plastic wegwerpservies loopt Plus vooruit op het Europese verbod op wegwerpplastic, dat in 2021 in moet gaan. Europarlementariër Eickhout werkte mee aan dat verbod.  “De plastic soep schreeuwt om maatregelen. Met de wet tegen wegwerpplastic die we pas in het Europarlement hebben aangenomen, leveren we daar een flinke bijdrage aan. Het initiatief van Plus om als eerste Nederlandse supermarkt nu al wegwerpplastic in de ban te doen, is een mooie eerste stap om het gebruik van plastic te verminderen”, zegt hij.

De nieuwe afwasbare servies-lijn bestaat uit bestek, bekers, borden en soepkommen vervaardigd uit polypropyleen. Het servies kan volgens de supermarktketen 100 keer hergebruikt worden en is geschikt voor de vaatwasser.

FSC-gecertificeerd

Daarnaast worden ook papieren wattenstaafjes en rietjes opgenomen in het assortiment. De roerstaafjes worden gemaakt van FSC-gecertificeerd hout; tapas- en satéprikkers zijn vanaf nu van bamboe dat FSC-gecertificeerd is. Plastic verdwijnt niet helemaal uit het assortiment; de bier- en wijnglazen worden vervaardigd uit gerecycled PET-plastic.

“Wij zijn groot voorstander van alles wat het milieu, de mens en maatschappij positief beïnvloedt. Zo ook dit verbod op wegwerpplastic. De eerste stappen op weg naar minder plastic en milieuvriendelijkere verpakkingen zijn gezet, en er zullen er nog vele volgen”, zegt Elsbeth van Dam, manager innovatie, kwaliteit en verpakkingen bij de supermarktketen.

Minder plastic

Het verbannen van wegwerpplastic is niet de enige actie die supermarkten ondernemen om de hoeveelheid plastic te verminderen. Zo maakte de branche afspraken met brancheorganisatie CBL over de vermindering van het aantal verpakkingen; in 2025 moeten er 20 procent minder verpakkingen in de supermarkten liggen.

Daar wordt door een aantal supermarkten al aan gewerkt; de plastic zakjes op de groente- en fruitafdeling worden bij veel winkels vervangen door duurzame alternatieven. Albert Heijn testte bijvoorbeeld recent een groente- en fruitafdeling met minder plastic.

Bron; Plus | Afbeelding in tekst: Plus | Hoofdafbeelding: Adobe Stock