06-05-2019 11:55 | Door: Bas Joosse

Albert Heijn gaat het aanbod van groente en fruit zonder plastic verder uitbreiden. Het besluit volgt na een proefperiode waarbij in één supermarkt groente en fruit zonder plastic verpakking werden aangeboden. De komende tijd wordt bij meer supermarkten groente en fruit zonder plastic in de schappen gelegd; ook worden nieuwe producten getest.

Bij de proef werden honderd groente- en fruitproducten zonder plastic verpakking in de schappen gelegd. Doel van de proef was om te zien wat de invloed was op de producten. Daarbij gebruik gemaakt van ‘dry misting’, waarbij water verneveld wordt en op de producten gespoten wordt. Hiermee blijven de producten langer vers. Na de proef concludeert de supermarktketen dat de combinatie van dry misting en geen plasticverpakking een positief effect heeft op de kwaliteit en houdbaarheid van bananen, alle paprika’s en bospeen. Dry misting wordt op dit moment in 150 winkels toegepast; dat aantal stijgt.

Uitbreiding proef

De komende tijd krijgen meer Albert Heijns de groente- en fruit zonder plastic; in eerste instantie gaat het om bananen, paprika’s en bospeen. De proef in Hoofddorp wordt verlengd en uitgebreid naar producten die seizoensgebonden zijn. Daarbij worden ook alternatieve verpakkingsmaterialen onderzocht.

Lees ook: Supermarkt zonder fossiel plastic: “Kwestie van wilskracht”

Minder verpakkingen

De supermarktbranche maakte half februari al afspraken met brancheorganisatie CBL over een vermindering van het aantal verpakkingen; in 2025 moeten er 20 procent minder verpakkingen in supermarkten liggen. Plastic dat nog gebruikt wordt, moet voor de helft recyclebaar zijn. 

Besparing

Albert Heijn gebruikte zelf in 2018 1,8 miljoen kilo (2,25 procent) minder verpakkingen. De supermarktketen, die 80 miljoen kilo verpakkingen gebruikte, stelde zichzelf ten doel om 4 miljoen kilo minder te gebruiken. In 2020 moeten alle frisdrankflessen en houdbare sappen van het huismerk verpakt worden in verpakkingen die voor minimaal de helft bestaan uit gereycyled plastic.

 

Bron: Albert Heijn | Afbeelding: Adobe Stock