22-05-2019 14:35 | Door: Bas Joosse

Een elektrische vliegende taxi van de Duitse start-up Lilium heeft eerder deze maand een eerste testvlucht gemaakt. De taxi biedt plaats aan vijf personen en kan 300 kilometer afleggen. De taxi wordt aangedreven door 36 elektromotoren.

Lilium is al langere tijd bezig met de ontwikkeling van vliegende auto’s. Zo haalde het bedrijf in 2017 nog $ 90 miljoen op om de ontwikkeling van de Lilium Jet een stap verder te brengen. Destijds werd nog gesproken over een voertuig met twee zitplaatsen, het prototype dat eerder deze maand vloog, kan vijf passagiers meenemen. Lilium verwacht in 2025 te kunnen vliegen in diverse steden op de wereld.

Grote stap

“We zetten een nieuwe grote stap naar het realiseren van air mobility in de stad. In minder dan twee jaar hebben we een vliegtuig ontworpen, gebouwd en succesvol laten vliegen”, zegt Daniël Wiegand, CEO van Lilium.

  De Lilium Jet lijkt meer op een auto dan een vliegtuig. Het voertuig heeft geen staart, geen roer en geen propeller. Het voertuig is voorzien van grote ramen en  heeft vier vleugels. De topsnelheid bedraagt 300 kilometer per uur, de maximale actieradius is ook 300 kilometer. 

36 motoren

Het voertuig wordt aangedreven door 36 elektromotoren, die zich op de vier vleugels bevinden. Bij de start staan de motoren verticaal gericht, waardoor het vliegtuig verticaal kan opstijgen. Als het toestel in de lucht is, draaien de motoren horizontaal. De vleugels zorgen er volgens Lilium voor dat het toestel in de lucht gehouden wordt, wat minder energie van de motoren vraagt.  

Vliegende taxi’s

Op het gebied van elektrisch vliegen zijn meer bedrijven actief. Zo wil de Amerikaanse start-up Joby een vliegende taxi ontwikkelen die twee keer zo snel moet zijn als de gemiddelde helikopter. Onder andere chipfabrikant Intel en luchtvaartmaatschappij JetBlue investeerden al in Joby. Autobouwer Audi en luchtvaartconcern Airbus testten vorig jaar een kruising tussen een zelfrijdende auto en een drone.

 

Bron en afbeeldingen: Lilium