16-07-2019 15:48 | Door: Joyce de Thouars

De Ellen MacArthur Foundation publiceert nieuwe richtlijnen voor de duurzame productie van jeans. Grote modemerken en fabrikanten waaronder Tommy Hilfiger en Gap hebben zich bij het initiatief aangesloten.

De nieuwe, op de circulaire economie gebaseerde, richtlijnen moeten ervoor zorgen dat jeans duurzamer geproduceerd, langer meegaan en makkelijk te recyclen zijn. Daarbij moeten de jeans op een manier geproduceerd zijn die beter is voor het milieu, maar ook voor de textielwerkers.

Problemen jeans productie niet nodig

‘De manier waarop we jeans produceren creëert grote problemen op het gebied van afval en vervuiling maar zo hoeft het niet te zijn’, zegt Francois Souchet, projectmanager bij de Ellen MacArthur Foundation. In de ‘Jeans Redesign Guidelines’ zijn minimale voorwaarden vastgesteld voor bijvoorbeeld de levensduur en recyclebaarheid van het materiaal.

Jeans moeten bijvoorbeeld minimaal dertig wasbeurten meegaan zonder aan kwaliteit in te boeten. Verder moet 98 procent van de jeans uit cellulosevezels bestaan en het gebruik van metaal tot een minimum worden teruggebracht. Enige aangebrachte materialen moeten aan het einde van de levensduur eenvoudig te verwijderen zijn.

Grote jeans merken doen mee

De nieuwe richtlijnen komen uit de koker van het Make Fashion Circulair initiatief van de Ellen MacArthur foundation. Meer dan veertig materiaalexperts uit verschillende ketenschakels, de wetenschap en ngo’s werkten samen aan de ontwikkeling ervan. Uit de modewereld sloten grote namen zoals C&A, Lee en Reformation zich aan. Ook het fashionlabel Mud Jeans, waarbij klanten jeans kunnen leasen, was erbij betrokken. 

Volgens Souchet is dit pas het begin. ‘Wij zullen doorgaan met het stimuleren van een bloeiende mode-industrie, die op de principes van de circulaire economie gebouwd is.’ De eerste spijkerbroeken die volgens de nieuwe richtlijnen worden geproduceerd moeten in 2020 in de winkel liggen. Zij zijn te herkennen aan een Jeans Redesign Logo.

Meer lezen over duurzame jeans initiatieven?

Foto: Adobe Stock