23-10-2019 17:09 | Door: Advertorial

De kledingindustrie wordt gezien als het lelijke eendje op het gebied van verduurzaming van sectoren. De vervuiling is enorm. Wat cijfers: de industrie is verantwoordelijk voor 10 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot, 25 procent van het pesticidengebruik en 30 procent van de wereldwijde watervervuiling. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. 

Structurele verbetering komt maar moeilijk van de grond in de modesector. Het probleem is te versnipperd en de belangen zijn op wereldwijde schaal niet coherent genoeg. Op kleinere schaal zijn er echter wel degelijk spannende innovaties op het gebied van duurzame kleding. Vooral de kleinere kledingmerken kunnen zich hiermee onderscheiden, omdat ze meer vrijheid hebben om te innoveren. Zo heeft het Nederlandse kledingmerk SKOT met haar nieuwste collectie duurzame overhemden en t-shirts een aantal innovaties toegepast.

Duurzame materialen

SKOT oprichter Ruben van Veen vertelt: “Duurzaamheid in kleding gaat om drie dingen: de juiste materialen, een ethische productie en hergebruik van kleding. Wanneer het mogelijk wordt om circulair te produceren, zullen enorme stappen voorwaarts worden gemaakt in de voetafdruk van de kledingindustrie. Circulariteit is de heilige graal voor duurzame kleding.” Een eerste stap is inmiddels gezet. SKOT maakt als een van de eerste Nederlandse merken gebruik van gerecycled garen, een unicum op de kledingmarkt. Dit verkleint de afhankelijkheid van plastic, en dus van olie.

Nieuwe collectie

Voor kleding zoals jeans en jassen is het al mogelijk om gerecyclede stof te gebruiken. Voor fijne stoffen, zoals bedlinnen of overhemden, is dit nog toekomstmuziek. Toch is een verschil te maken. Voor de knopen van de duurzame overhemden gebruikt SKOT geen plastic knopen, maar van Corozo, ook wel het plantaardige ivoor genoemd. Dit is afkomstig van de Tagua plant, welke in grote hoeveelheden voorkomt in Latijns Amerika. De T-shirts, die sinds kort in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, zijn duurzaam geverfd onder het GOTS-keurmerk en het Detox-certificaat van Greenpeace. Van Veen: “We passen zoveel mogelijk duurzame innovaties toe. Terwijl de hoge kwaliteit wel behouden blijft, want de meest duurzame optie blijft om kleding zo lang mogelijk mee te laten gaan. SKOT wil voorop blijven lopen in duurzame ontwikkelingen, en hiermee haar bijdrage leveren aan het structureel verduurzamen van de kledingindustrie.”

Kijk voor meer informatie en de producten van op de website van SKOT

Beeld: Skot | Bron: SKOT