30-10-2019 16:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het dak van de Heineken Brouwerij in ’s-Hertogenbosch is in de afgelopen maanden vol gelegd met maar liefst 16.569 zonnepanelen. Het zonnepark werd vandaag officieel geopend en heeft een afmeting van zo’n acht voetbalstadions.

Het zonnepark is daarmee het grootste op eigen terrein uit de wereldwijde brouwerijwereld, stelt Heineken. Mike van der Geld, wethouder duurzaamheid van de gemeente ’s-Hertogenbosch, en Petra Hissink, director global sustainable development bij Heineken, hieven vandaag het glas op het zonnedak.

Zonnepanelen

Hoewel het zonnedak van Heineken de grootste is in de brouwerijwereld, is het niet de grootste van Nederland. Een distributiecentrum in Venlo telt bijvoorbeeld 28.000 zonnepanelen. En Scania Production in Zwolle nam vorig jaar een zonnedak van 22.000 zonnepanelen in gebruik.

Ook in België worden ambitieuze zonneparken op daken gerealiseerd. Het dak van een staalfabriek van ArcelorMittal in Gent werd eerder dit jaar vol gelegd met 27.000 zonnepanelen, goed voor een jaarlijkse opwek van ongeveer 6.000 megawattuur aan duurzame energie.

Lees ook:

Duurzaamheid bij Heineken

Heineken houdt zich al jarenlang bezig met de verduurzaming van zijn eigen bedrijfsvoering en doet dat op wereldwijde schaal. Zo brouwt de Oostenrijkse brouwer Göss, onderdeel van het Heinekenconcern, zijn biertjes al sinds 2015 CO2-neutraal. Op het dak van de Tiger-brouwerij in Singapore werden eerder al 8.000 zonnepanelen geïnstalleerd.

Een ietwat recenter voorbeeld van de duurzame ambities van het biermerk is te vinden in de transportsector. Heineken sloeg eerder dit jaar de handen ineen met GoodFuels, om het biertransport tussen Alphen aan de Rijn en de Rotterdamse haven te verduurzamen. Een binnenvaartschip, dat Heinekenbier naar de haven transporteert, vaart sinds dit jaar volledig op biobrandstof. Het schip stoot daardoor 90 procent minder zwavel uit dan op conventionele stookolie.

Lees en luister ook:

Beeld: Adobe Stock