27-11-2019 11:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

IKEA’s duurzame ambities liegen er niet om: in 2030 wil de meubelgigant klimaatpositief zijn. Om dat doel te bereiken, investeert het concern € 200 mln. De investering wordt ingezet voor duurzaam energiegebruik in IKEA’s ketens en CO2-compensatie door middel van bosprojecten.

Maar wat houdt klimaatpositief eigenlijk in? Torbjörn Lööf, CEO van Inter IKEA Group, legt het uit: “Het is onze ambitie om (in absolute zin) meer CO2 te reduceren dan de gehele waardeketen van IKEA uitstoot. Tegelijkertijd willen we als bedrijf blijven groeien. Om deze doelen te bereiken, blijven we investeren in dingen die echt duurzame impact maken.”

Duurzame energie en duurzaam bosbeleid

De CO2-footprint van IKEA komt voor ongeveer de helft op conto van gebruikte materialen en productieprocessen. Om dat te verduurzamen, investeert de meubelgigant fors in de opwekking van duurzame energie (van groene stroom tot groene warmte). IKEA slaat daarvoor de handen ineen met zijn leveranciers.

Daarnaast steekt IKEA geld in het verwijderen opslaan van CO2 uit de atmosfeer. Dat doet het in de vorm van investeringen in herbebossing, bosherstel en bosbehoud. Ook hiervoor slaat IKEA de handen ineen met derden. In dit geval gaat het om organisaties die expertise hebben op gebied van duurzaam bosbeleid.

‘CO2-reductie is niet genoeg’

“Om onze impact op het klimaat te verkleinen, is het belangrijk dat we onze CO2-uitstoot fors terugdringen, maar dat is niet genoeg”, stelt Lena Pripp-Kovac, chief sustainability officer bij Inter IKEA Group. “We moeten CO2 ook uit de atmosfeer onttrekken, bijvoorbeeld door middel van bosbeleid.”

IKEA doet veel op het gebied van duurzaamheid. Meer weten over de duurzame ambities van meubelconcern? Lees ook:

Bron: IKEA | Foto: IKEA