08-01-2020 17:12 | Door: Marc Seijlhouwer

Kledinggigant H&M komt met een lijst van handige tips om langer met je kleding te doen. Van het opzetten van een knoop tot een frisse nieuwe uitstraling van een oud vest. Met de tips hoopt de kledingwinkel dat mensen minder snel nieuwe spullen kopen, en dat daarmee de verspilling in de kledingindustrie afneemt.

Veel van de tips behoren tot de basis van kledingreparatie en -onderhoud. Het repareren van een gat in de broek of het verwijderen van een etensvlek, bijvoorbeeld. Een hoop mensen weten echter niet meer hoe je kleding goed onderhoudt; door dalende kledingprijzen is het minder belangrijk om lang te doen met een t-shirt of trui. Toch wil H&M dat we goed voor de kleding zorgen. "Zo kunnen mensen langer genieten van de kleren", vertelt Annet Feenstra, sustainability manager van H&M.

Theezakjes in schoenen

In totaal zijn er 79 onderhoudstips te vinden op het Take Care-platform. Dit platform bestond al in andere landen maar is vanaf vandaag in het Nederlands beschikbaar. Er zitten verrassende tips bij: wist je dat theezakjes helpen tegen stinkende schoenen? En dat je te kleine schoenen nog steeds comfortabel kan dragen door ze even in te lopen met natte sokken aan? Nadeel is dan wel dat je natte sokken aan moet trekken.

Lees ook: Bezorging per fiets: wie loopt voorop

De DIY-tips (do it yourself) zorgen dat oude kleding een tweede leven krijgt met een nieuw patroontje of een mooie nieuwe kleur. De meeste tips vragen weinig materiaal: met een naaisetje of een patch ben je al voorzien.

Naaisetje kopen

Voor wie zich zorgen maakt dat H&M hierdoor veel minder kleding gaat verkopen: de winkel verkoopt ook alle onderhoudsbenodigdheden (op de naaimachine na). Dus zelfs als je geen kleren meer nodig hebt dankzij de hersteltips, kan de kledingwinkel nog iets betekenen.

Lees ook: H&M maakt herkomst kleding duidelijk

Bron en beeld: H&M