27-01-2020 15:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Speelgoedmaker Mattel, bekend van Barbie en Fischer-Price, komt met een eerste lijn van speelgoed gemaakt van bioplastic. Lego-achtige bouwblokjes en de bekende stapelringen worden dit jaar nog verduurzaamd.

Mega Bloks, de bouwsteen-lijn van Mattel, krijgt drie bioplastic bouwpakketten voor peuters. Ze zijn gemaakt van suikerriet. Vooralsnog kunnen alleen Britten de blokjes kopen. Later in het jaar zal het milieuvriendelijke speelgoed via Amazon ook in Duitsland en Spanje komen.

Zachte blokjes

Mega Bloks is de eerste die bouwpakketten van 100 procent bioplastic op de markt brengt. Concurrent Lego worstelt nog met de kwaliteit van het bioplastic. Het is vaak te zacht om te voldoen aan de strenge kwaliteitseisen die het Deense speeldgoedbedrijf stelt.

Lego riep in 2018 een nieuw team in het leven om een recept met bioplastic te vinden dat zou werken voor de blokken. Wel wordt een deel van de meer flexibele onderdelen, zoals de Lego-bomen, gemaakt van bioplastic.

De sets die Mega Bloks in bioplastic uitbrengt bevatten grotere blokken dan lego. Deze blokken zijn normaal gesproken al zachter dan gewone bouwblokken, zodat peuters er veilig mee kunnen spelen. Wat het gebruik van bioplastic doet met de levensduur van het speelgoed is nog niet bekend.

Stapelringen van suikerriet

Naast de bouwblokken kondigde Mattel eind vorig jaar aan dat het de stapelringen, een bekend stuk speelgoed voor de allerkleinsten, in een bioplastic variant uit zal brengen. Eind dit jaar zullen álle stapelringen die wereldwijd verkocht worden (deels) gemaakt zijn van suikerriet, en verpakt worden in 100 procent gerecycled karton.

Bron: Toy News | Beeld: Mattel