05-02-2020 11:47 | Door: Marc Seijlhouwer

Adidas zal dit jaar nog minstens de helft van het polyester in zijn kledinglijnen uit tweedehands bronnen halen. Ook komen er shirts en broeken op de markt waarin 100 procent van het polyester gerecycled is. In 2024 is ál het polyester gerecycled.

De plannen van het kledingmerk komen niet uit de lucht vallen. De afgelopen jaren nam het aandeel gereycled polyester al toe; hardloopbroeken bestaan bijvoorbeeld al voor 55 procent uit gerecycled polyester. En in 2012 bracht Adidas al kleding voor Olympische atleten met 100 procent gerecycled polyester.

Nu gaat het bedrijf recycling grootschalig  toepassen. Daarmee is veel milieuwinst te boeken: polyester is een van de vervuilendste kledingmaterialen. Per ton vezel komt er zeven kilo CO2 vrij. Ter vergelijking: bij katoen is dat gemiddeld drie kilo.

Lees ook: Kledingindustrie wil van wegwerpplastic af

Recycling kost minder energie

Voor Adidas is het gebruik van gerecycled polyester ook financieel interessant; de productie kost minder energie en bespaart daarom geld. De kwaliteit is net zo goed als die van 'nieuw' polyester. Adidas maakt het gerecyclede polyester van plastic petflessen. Dat maakproces kost 20 tot 60 procent minder energie dan plastic uit olie. De grote variatie in besparing komt doordat de kwaliteit van petflessen-afval kan wisselen.

Het is de vraag om Adidas' duurzame ambities waargemaakt kunnen worden met plasticafval. Er moet namelijk wel genoeg (schoon) plastic beschikbaar zijn om de productie vol te houden. Adidas is niet de enige partij die petflessen wil gebruiken als alternatief voor kunstmatig textiel.

Lees ook: In 2025 produceert Zara alleen duurzame kleding

Terug naar de natuur

In 2030 moet de voetafdruk van Adidas met 30 procent gedaald zijn in vergelijking met 2017. Daarvoor recycled het niet alleen polyester; het bedrijf maakt ook schoenen van oceaanplastic en het heeft plannen om kleding circulair te maken. "Elk Adidas-product heeft straks meerdere levens en kan tenslotte terugkeren naar de natuur", aldus de website.

Lees ook: Kledingproducenten moeten circulair textiel omarmen

Bron: Adidas | Beeld: Adidas