02-12-2014 09:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Surfkledingproducenten nemen hun verantwoordelijkheid voor duurzame kleding. Via Extended Producer Responsibility dragen ze zorg voor hun producten, ook nadat deze de winkel hebben verlaten.

Dagelijks belanden miljoenen stukken plastic in zee. Volgens de internationale milieucommissie OSPAR drijven er zo’n 46.000 stukjes plastic in iedere vierkante kilometer oceaan. Britse surfkledingproducenten Finisterre en Riz Boardshorts aanvaarden als onderdeel van de kledingsector hun rol in het vervuilingsproces. De oceaanliefhebbers zetten in op volledig duurzame producten via hun Extended Producer Responsibility (EPR) beleid.

 

‘Rizcycling’

 

Surfmerk Riz Boardshorts uit Londen produceert volgens het 'Rizcycling' proces surfshorts gemaakt van 100 procent gerecycled en recyclebaar materiaal. Daarnaast stimuleert het merk zijn klanten de shorts te recyclen door ze terug te zenden naar Riz. Als dank ontvangt de klant 25 procent korting op de volgende aankoop. De verzending gebeurt in gerecycled, recyclebaar karton.

 

Reparatie

 

Finisterre ontwerpt kledingstukken die lang meegaan en gebruikt hiervoor duurzame materialen. Ook de verpakking, gemaakt van maiszetmeel, is biologisch afbreekbaar. Hierdoor is het gebruik van plastic minimaal. Bovendien biedt het bedrijf een reparatieservice voor haar klanten. Naast het verlengen van de productlevensduur, is het volgens marketingdirecteur Ernie Capbert geweldige marketing. “De reparaties in verschillende kleuren vertellen een verhaal over het ontstaan van het kledingstuk”, zegt Capbert in the Guardian.

De consument verwacht steeds meer dat de industrie consciëntieus handelt. De bedrijven spelen hierop in en laten zien dat goed voor het milieu ook goed voor het bedrijf kan zijn. Riz hoopt door middel van crowdfunding geld in te zamelen voor de productie van boardshorts uit plasticafval uit zee. Op die manier is de cirkel rond.

Bron: The Guardian | Foto: The Pug Father, via Flickr