04-08-2020 16:52 | Door: Rianne Lachmeijer

Supermarktketen Jumbo gaat circa honderd winkels beleveren vanuit een nieuw nationaal distributiecentrum voor langer houdbare producten. Eind 2020 moet de bevoorrading van alle Belgische en Nederlandse winkels vanuit dit geautomatiseerde distributiecentrum gebeuren. Eerder ontving het distributiecentrum te Nieuwegein de hoogst mogelijke BREEAM-duurzaamheidsscore.

Jumbo behaalde de hoogst mogelijke duurzaamheidsscore door verschillende maatregelen te treffen. Zo scoorde de supermarktketen goed op duurzaam materiaalgebruik en energiebesparende verlichting. Ook is het distributiecentrum aardgasloos opgeleverd en voorzien van circa 13.500 zonnepanelen. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Op de buitenzijde van het gebouw en in de omgeving ervan zijn bijennesten en speciale schelpenbakken geplaatst. Ook zijn er broednesten en een nestwand voor vogels aangelegd. Het zijn slechts een paar voorbeelden die de supermarktketen de BREEAM-Outstanding score opleverde.

Wat is BREEAM?

BREEAM is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. De organisatie Dutch Green Building Council (DGBC) introduceerde BREEAM in Nederland met als doel de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen. De beoordelingsrichtlijn meet de duurzaamheid van zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Naast BREEAM worden in Nederland ook de duurzaamheidscertificeringen LEED en Well Building Standard gebruikt.

Jumbo is niet de enige supermarktketen die deze score behaalde met een distributiecentrum; ook twee distributiecentra van Lidl behaalden de BREEAM-Outstanding-score.

Geautomatiseerd distributiecentrum

Naast de duurzaamheidskenmerken valt er nog iets anders op aan het distributiecentrum in Nieuwegein: het automatiseringsniveau. Een groot deel van het proces in het distributiecentrum is geautomatiseerd. Het mechanisatiesysteem bestaat uit drie subsystemen die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van de orders. Dit gebeurt zowel gemechaniseerd als handmatig. Bekijk onderstaande video om te zien hoe dat werkt.

Door de combinatie van mechanisch en handmatig werken verminderen de transportbewegingen. Ook zorgt deze manier van werken dat de rolcontainers zo efficiënt mogelijk gevuld worden. De producten in de rolcontainers  zijn zo gestapeld dat zij bij aankomst in de supermarkt aansluiten bij de wijze waarop ze in de winkelschappen staan.

Automatiseerder Witron leverde het mechanisatiesysteem. De omvang hiervan is volgens Jumbo uniek binnen Nederland. Andere partijen die meewerkten aan de totstandkoming van het distributiecentrum zijn W4Y en DaVinciVastgoed.

Lees ook: De A-lijst: ‘Deze steden lopen op het gebied van duurzaamheid voorop’

Bron & beeld: Jumbo