11-12-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse koffie en donutgigant Dunkin’ Donuts zet voor de bouw van honderd nieuwe vestigingen in op energie-efficiëntie.

De Starbucks-concurrent heeft daarvoor een eigen systeem van certificering in het leven geroepen. Dit DD Green initiatief moet franchisehouders aansporen om duurzame technieken te gebruiken bij de bouw van nieuwe vestigingen. De winkeliers kunnen punten verdienen met LED-verlichting, waterbesparende maatregelen, recycling en gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen.

 

Up-front

 

Volgens Dunkin’ Donuts bedragen de extra up-front kosten voor een gebouw dat aan deze eisen voldoet, 1 procent tot 3 procent van de bouwsom. Doordat de maatregelen leiden tot energie- en waterbesparing, verdienen de franchisehouders dat bedrag snel terug, zegt de verantwoordelijk manager Vastgoed van Dunkin’ Donuts tegen Forbes.

De koffieketen wil voor het einde van 2016 honderd nieuwe restaurants openen. De eerste vestiging die aan de eisen voldoet, is bijna klaar. Dit restaurant gaat binnenkort open in de stad Long Beach, California.

Dunkin’ Donuts is bezig met een duurzame inhaalslag op concurrent Starbucks. Het bedrijf is overgestapt op Fairtrade koffie en thee. Ook spant Dunkin’ Donuts zich in om de plastic koffiebekers te vervangen door een milieuvriendelijker alternatief.

Bron: Dunkin'Donuts, Forbes | foto: Q Family, via Flickr