28-10-2020 11:22 | Door: Teun Schröder

Unilever zegt ‘op schema’ te liggen met het halveren van 'nieuw' plastic in zijn volledige productportfolio in 2025. Dat kondigde de multinational gisteren aan in een plasticafval-update. Ondanks de coronacrisis blijven de targets onveranderd en zet het bedrijf sterk in op het gebruik van gerecycled plastic.

In het gisteren uitgebrachte persbericht presenteerde Unilever de vorderingen die het maakt om plasticgebruik te minderen. De multinational, eigenaar van onder andere Dove and Magnum, kondigde vorige jaar aan om vijf jaar lang het plasticgebruik jaarlijks met 100.000 ton te reduceren. Sinds die tijd startte het verschillende initiatieven om deze doelstelling te behalen.

Investeren in plasticonderzoek

Zo introduceerde het bedrijf nieuw verpakkingsmateriaal dat makkelijker gerecycled kan worden en verwijderde het plasticfolies van delen van de productenlijn. Daarnaast investeerde Unilever flink in onderzoek naar nieuwe duurzame businessmodellen die meer gebruik maken van herbruikbare en hervulbare verpakkingen. Zo werd er begin september nog 1 miljard euro apart gezet voor onderzoek naar fossielvrije schoonmaakproducten.

Consumentenafval wordt verpakking

In de plasticafval-update onthulde Unilever dat ongeveer 10 procent van de plasticverpakkingen, zo’n 75.000 ton, bestaat uit post-consumer recycled (PCR) plastic. PCR-plastic is kunststof dat wordt gemaakt van afval dat bij de consument ontstaat, zoals groen- papier- en verpakkingsafval. Wereldwijd is dit de grootste afvalstroom. Het Engels-Nederlandse bedrijf wil tenminste 25 procent PCR-plastic gebruiken in 2025.

Weg met wegwerpcultuur

Topman Alan Jope benadrukte dat de strijd tegen plasticvervuiling onverbiddelijk doorgaat ondanks de huidige crisis. “De wegwerpcultuur en het wegwerpbusinessmodel blijven onze planeet beschadigen. Ondanks alle uitdagingen moeten we dit probleem niet de rug toekeren. Het is cruciaal dat wij, en de rest van de industrie, stappen blijven zetten om plasticgebruik te minderen, zodat we overgaan op een circulaire economie. 

Bron: Unilever | Beeld: Adobe Stock