18-12-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Community Shop in Londen gaat restpartijen met korting verkopen om voedselverspilling tegen te gaan. Het is de eerste van 21 geplande winkels.

Na een succesvolle proef van een jaar in Goldthorpe, zuid Yorkshire, opent nu de Community Shop haar deuren in Londen. De winkel verkoopt kwalitatief goede producten met kortingen die oplopen tot 70 procent. In de meeste gevallen gaat het om voedsel waarvan te veel is besteld. Soms is de verpakking beschadigd. Ook producten met een scheef of foutief label zijn in de winkel te vinden.

De voorraad is afkomstig uit supermarkten zoals Marks & Spencer, Asda, Tesco en Morrisons. Ook producenten Innocent, Brake Brothers, Nestlé en Muller leveren producten die anders op de vuilstort of als veevoer zouden eindigen. Voor de bedrijven resulteert dit een in besparing op de afvalverwerkingskosten.

Verspilling verminderen

De winkel is een initiatief van Company Shop. De Britse specialist in duurzame verwerking van voorraadoverschotten in de voedselindustrie streeft ernaar verspilling te verminderen. Naar schatting belandt in Groot-Brittannië jaarlijks 3,5 miljoen ton voedsel bij het afval. Zo’n 10 procent hiervan is nog goed voor consumptie. Het bedrijf voegt ook een sociaal aspect toe: de goedkope Community Shop is speciaal bedoeld voor lokale klanten met een uitkering.

In Nederland bieden Budget Food en Outletsupermarkt Schagen momenteel restpartijen aan met korting.

Bron: Community Shop, The Independent | Foto: Clemens v. Vogelsang, via Flickr