13-01-2015 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers aan de Amerikaanse Stanford University hebben in kleding een alternatief gevonden voor het verwarmen van huizen en gebouwen. 

Het team onderzocht “personal thermal management”, waarbij de focus ligt op het verwarmen van individuele personen. Om dit te bereiken bewerkten de onderzoekers kledingstukken met een oplossing van zilveren nanodraden. Na de behandeling waren de stukken in staat 90 procent van de lichaamswarmte terug te reflecteren naar de drager. Bij conventioneel textiel is dit gemiddeld slechts 20 procent.

Het nanodraad biedt ook de mogelijkheid kledingstukken op te warmen met behulp van een batterij. Volgens het onderzoek is 0.9 volt genoeg om een temperatuur van 38 graden Celcius te bereiken.

In tegenstelling tot andere isolerende materialen laat met zilver bewerkte kleding wel lucht door. Dit betekent dat de kleding de lichaamswarmte behoudt, terwijl vocht kan ontsnappen.

Energiebesparing

Omdat de hoeveelheid zilver per kledingstuk miniem is, blijft de kleding volgens het team betaalbaar. Het gebruik van koper, nikkel of aluminium zou de prijs nog verder omlaag kunnen brengen. De onderzoekers schatten de mogelijke energiebesparing op 1000 kilowattuur per persoon per jaar.

Het onderzoeksteam is verbonden aan de Amerikaanse Stanford University. Onlangs is het onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nano Letters.

Bron: Phys.org | Foto: mymindisempty, via Flickr