23-01-2015 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Adidas, Timberland en Kathmandu hebben zich aangesloten bij de Responsible Down Standard. De kledingmerken verwerken alleen nog duurzaam en traceerbaar dons.

De Responsible Down Standard (RDS) viert deze week zijn eenjarig bestaan. In die periode heeft een groot aantal toonaangevende kledingbedrijven zich bij het wereldwijde initiatief aangesloten. Onder meer Helly Hansen, H&M, Marmot en Mammut zijn overgestapt op gecertificeerd dons. Adidas, Kathmandu en Timberland hebben toegezegd dit ook te doen.

 

Leveranciers

 

Outdoor kledingmerk The North Face nam vorig jaar het initiatief voor RDS na een onthullende documentaire over de donsindustrie in Oost-Europa. De Responsible Down Standard stelt onder meer eisen aan huisvesting, voeding en diervriendelijke behandeling. Een onafhankelijke derde partij voert de assessments uit.

De eerste leverancier van duurzaam ganzen- en eendendons kreeg in juni 2014 een certificaat uitgereikt. In de zes maanden daarna zijn nog eens 350 pluimveebedrijven gecertificeerd. Die ondernemingen huisvesten zo'n 100 miljoen eenden en ganzen.

Het komend jaar verwacht de RDS ook bedrijven uit andere sectoren aan zich te binden. Nieuwe campagnes zijn onder meer gericht op fabrikanten van woninginrichting en matrassen en beddengoed.

Bron: RDS | Foto: David and Dorothy Jenkins, via Flickr