28-01-2015 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bierbrouwer Carlsberg heeft een primeur in de bierindustrie. Het bedrijft ontwikkelt ’s werelds eerste biologisch afbreekbare bierfles.

Het Deense bedrijf gaat samenwerken met milieuvriendelijk verpakkingsbedrijf ecoXpac, het Innovation Fund Denmark en de Technical University of Denmark. Carlsberg hoopt de fles binnen drie jaar op de markt te brengen. Dat kondigde de Carlsberg Group aan tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

De Green Fiber Bottle bestaat geheel uit biobased materialen, met duurzame houtvezel als hoofdbestanddeel. De fles kan na gebruik gewoon bij het oudpapier. Carlsberg zegt in te spelen op de groeiende druk van de markt om efficiënter om te gaan met grondstoffen en materialen.

 

Circulaire economie

 

Het idee voor de Green Fiber Bottle komt voort uit het Carlsberg Circular Community-initiatief (CCC). In de CCC werkt Carlsberg samen met een aantal leveranciers aan een circulaire economie volgens het Cradle-to-Cradle-concept. “Door die samenwerking kunnen we veel meer bereiken dan ieder van ons alleen”, zegt Carlsberg-CEO Jørgen Buhl Rasmussen in het persbericht.

De Carlsberg Group behoort tot de grootste bierproducenten ter wereld. Naast Carlsberg brouwt het bedrijf onder andere ook Kronenbourg, Tuborg en Tetley. In 2013 verkocht de Carlsberg Group wereldwijd 120 miljoen hectoliter bier. Dat komt neer op 36 biljoen flesjes per jaar.

Bron: Carlsberg, Quartz | Foto: Thib M, via Flickr