30-01-2015 17:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Unilever recyclet of hergebruikt alle reguliere afvalstromen afkomstig uit meer dan 240 fabrieken in 67 landen wereldwijd. Daarmee bespaart het bedrijf € 200 mln.

Volgens Unilever is het vermijden van afvalstort op deze schaal een wereldwijde primeur. Door de afvoer van reststromen naar de vuilstort compleet te elimineren, bespaarde het bedrijf € 200 mln aan kosten voor de afvoer en verwerking.

In zijn strategie stelde Unilever de preventie van afval voorop. Voor de niet-gevaarlijke reststromen die toch overblijven, bedenkt het bedrijf overal op de wereld hoogwaardige oplossingen. In Ivoorkust krijgen Unilevers reststromen een nieuw leven als bouwmateriaal. In India wordt het verwerkt tot mest voor de lokale gemeenschap. In China dient het afval als grondstof voor het produceren van bakstenen en wegen.

Waarmaken

In 2012 voegde Unilever het streven om afvalstort te vermijden toe aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Het oorspronkelijke plan was om in 2020 geen gebruik meer te maken van de vuilstort. Vorig jaar kon het bedrijf dit al waarmaken voor 75 procent van de fabrieken. Nu heeft Unilever de 100 procent bereikt, vijf jaar eerder dan gepland.

Bron: Unilever | Foto: Wisconsin Department of Natural Resources, via Flickr