21-08-2012 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Consumenten in de opkomende markten China en Brazilië vinden duurzaamheid steeds belangrijker in hun aankopen, ook al vinden zij groene producten eigenlijk te duur.

Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘Green Gauge Global’ van onderzoeksbureau GfK. Het aantal consumenten dat milieufactoren meeneemt in hun aankoopbeslissing is met 6 procentpunten gestegen in China en 5 procentpunten in Brazilië. Ook in Mexico en Zuid-Afrika was een significante stijging te zien.

Te duur

De stijging is opvallend aangezien zes op de tien consumenten wereldwijd vindt dat eco-producten eigenlijk te duur zijn. Dat is grofweg hetzelfde aantal als in 2011. Maar juist in de opkomende markten zoals China en Brazilië waar steeds meer consumenten groen kopen is dat sentiment wél toegenomen.

Inmiddels is 30% van de bevolking een `Glamor Green': ze hebben een gemiddelde zorg om het milieu, maar voor hen is een duurzame levensstijl een statussymbool.

Op basis van die observatie adviseert GfK dan ook dat bedrijven met duurzame producten en de intentie om nieuwe markten te betreden hun producten competitief prijzen om klanten te binden.

Glamour

Het Green Gauge onderzoek heeft meer dan 35.000 consumenten ondervraagd in 25 sleutelmarkten over hun houding en gedrag ten opzichte van het milieu. GfK verdeelt de consumenten daarbij ook in bepaalde samenhangende groepen.

De `Glamor Greens´– mensen met een gemiddelde zorg om het milieu, maar die een duurzame levensstijl als statussymbool zien – maken inmiddels 30 procent van de wereldbevolking uit. Het segment ‘Jaded’ (verveeld, afgemat) – de sceptici die groen minder belangrijk vinden – groeide met 2 procentpunten en beslaat nu uit 23 procent van alle consumenten.

Bron: Environmental Leader

Foto: VancityAllie