19-02-2015 14:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Goed uitgedachte LED-verlichting in de winkel bespaart niet alleen energie, maar draagt ook bij aan extra omzet. Boekwinkel Green Apple Books in San Francisco neemt daarin het voortouw.

De Amerikaanse boekwinkel kreeg onlangs een geheel nieuw lichtplan. De LED-lichtverlichting, ontwikkeld door ByteLight, liet klanten aantoonbaar langer in de winkel rondneuzen en meer geld uitgeven. Dat meldt  de Britse krant The Guardian.

Kortingsbon

ByteLight levert met de armaturen voor LED-lampen een combinatie van verlichting en communicatie. De LEDs zijn iets gekanteld opgehangen, zodat ze het totale winkeloppervlak van 2.500 vierkante meter verlevendigen en de boekcovers eruit laten springen. Daarnaast bevat het lichtplan een netwerk van sensoren en zendertjes dat met de klanten communiceert via Bluetooth.

De software van Bytelight stuurt via Bluetooth berichtjes naar de smartphone van bezoekers. Alleen klanten die de app van Green Apple Books in hun Passbook hebben staan, ontvangen die berichten. Ze weten dat zij die notificaties krijgen en zijn daarmee akkoord gegaan.

De smartphone-bezitter die zijn locatie heeft ingeschakeld, ontvangt automatisch het bericht: ‘Welcome! Need any help?’ als hij de winkel binnenkomt. Per sectie krijgt hij vervolgens een berichtje dat van belang kan zijn, bijvoorbeeld over een kortingsactie bij de afdeling kinderboeken.

Universeel

Volgens de ByteLight is de LED-Bluetooth-combinatie voor alle winkeltypen geschikt. Zelfs de plaatselijke supermarkt zou een kortingsbon voor zalmfilet kunnen sturen, als een klant met de winkelapp langs de visafdeling loopt.

Verschillende vestigingen van fastfoodketen McDonald's testen de technologie om hun kipburgers en nuggets te promoten. Volgens The Guardian zien die restaurants de verkoop van die producten al stijgen.

Besparingen

De installatie van LED-verlichting in de winkel leverde Green Apple Books ook een fikse besparing op. De verlichting in de winkel is met zo'n 70 procent verbeterd. Het energieverbruik in watt per vierkante meter is met 30 procent verminderd.

Bron: The Guardian | Foto: Adam Greig (creative commons) (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)