22-02-2015 14:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bayer MaterialScience en de International Apparel Federation werken samen om duurzame productiemethoden meer bekendheid te geven in de kledingindustrie.

De samenwerking draait in eerste instantie om een duurzame methode om polyurethaan (PU) te produceren zonder het gebruik van giftige oplosmiddelen. De nieuwe productiemethode Insqin van Bayer MaterialScience is geheel op waterbasis. Het concern heeft samen met verschillende kledingmerken pilots opgezet in onder meer Duitsland en China om de technologie te testen en te verbeteren. Bayer MaterialScience is één van grootste producenten van polymeren ter wereld.

Vervuiling

Het huidige gebruik van bijvoorbeeld dimethylformamide (DMF) veroorzaakt milieuvervuiling en onveilige situaties op de werkvloer. Bij het proces is bovendien veel water nodig om die oplosmiddelen weer uit de kleding te verwijderen, en energie om de kleding te drogen.

Volgens het chemieconcern worden ieder jaar zeven miljard paar schoenen, twee miljard tassen en een miljardkledingstukken geproduceerd van kunstleer of stoffen waarin polyurethaan is verwerkt. PU zit bijvoorbeeld in water- en winddichte kleding en sneldrogende sportartikelen.

Best practices

De International Apparel Federation en Bayer werken samen om kledingbedrijven te informeren over duurzamere productiemethoden. Het chemieconcern heeft onder meer workshops gegeven over Insqin in New York en Shanghai. Het bredere doel is de discussie onder de deelnemers te verbreden naar de verduurzaming van de sector.

De IAF is onder meer opgericht om de kledingindustrie te versterken en de best practices uit de verschillende sectoren meer bekendheid te geven. De kledingindustrie telt veel verschillende schakels, waardoor bedrijven niet altijd zicht hebben op innovatieve, duurzame productiemethoden.

Bronnen: Bayer, Bayer MaterialScience, IAFnet, Wikipedia | Foto: Amos Bühler, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)