22-08-2012 11:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ruim 5.000 ton afval produceren de Hong Kongse vestigingen van Starbucks elk jaar. Een proef om van dit afval een ingrediënt voor bioplastics en medicijnen te maken is geslaagd.

Het project is opgezet door een van de partners van Starbucks: de non-profitorganisatie The Climate Group die zich richt op een toekomst met weinig CO-uitstoot.

De ngo wilde onderzoeken hoe de bijna 5000 ton afval die de Starbucksvestigingen in Hong Kong jaarlijks produceren milieuvriendelijker verwerkt kan worden. Het afval, dat vooral bestaat uit koffiedik en ongeconsumeerde bakproducten zoals muffins, wordt op dit moment verbrand, gedumpt op een stortplaats of gecomposteerd.

Met behulp van de Hong Kong City University heeft The Climate Group geëxperimenteerd met het omzetten van het afval in barnsteenzuur, een belangrijk ingrediënt van onder andere wasmiddel, bioplastic en medicijnen.

Bioraffinaderij

De universiteit heeft een bioraffinaderij  voor voedsel ontwikkeld, waarbij het afval van Starbucks gemixt wordt met verschillende schimmels. Deze schimmels stoten enzymen af die de koolhydraten van het voedsel afbreken in suikers. Vervolgens wordt de mix overgebracht naar een vergistingsbak, waar bacteriën de suikers omzetten in het barnsteenzuur.

Het universiteitsteam is nu bezig de schaal van het proces te vergroten en te testen, zodat deze in de toekomst in alle vestigingen van ‘s werelds grootste koffieketen kan worden gebruikt. Door de nieuwe technologie kan de hoeveelheid afval dat naar stortplaatsen en verbrandingsovens gaat sterk gereduceerd worden. Ook is het een meer milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor de olieproducten die gebruikt worden in conventioneel plastic.

Bron: Gizmag Foto: David Atkinson