25-02-2015 13:30 | Door: Laura Fransen

Frietfabrikant Lamb Weston/Meijer maakt grote slagen op het gebied van duurzaamheid. Naast een CO2-reductie van 16,4 procent bespaart het bedrijf ook water, energie en aardappels.

Dit heeft Lamb Weston/Meijer bekendgemaakt in het Duurzaamheidsverslag 2012-2014. Het concern boekte verspreid over de hele toeleveringsketen vooruitgang. Ten opzichte van 2008 verminderde Lamb Weston/Meijer het jaarlijkse waterverbruik met 285 miljoen liter. Dat is een reductie van 7 procent. Het gebruik van innovatieve zuiverings- en voorbehandelingtechnologieën heeft hieraan volgens de multinational een belangrijke bijdrage geleverd.

De CO2-uitstoot lag per jaar 16,4 procent lager dan in 2008. Het bedrijf koos vaker voor transport over water of per spoor. Dit bespaarde jaarlijks 5,2 miljoen wegkilometers, met een CO2-reductie van 4.642 ton als resultaat. Ook het directe energieverbruik ging omlaag met 21 procent.

In vergelijking met 2008 steeg de aardappelbenuttingsgraad met 4,3 procent. Hierdoor heeft het bedrijf jaarlijks 51.600 ton minder aardappels nodig voor dezelfde hoeveelheid eindproducten. Van de bijproducten en reststromen die toch overblijven, krijgt 99,7 procent een nuttige herbestemming.

 

Essentieel

 

Volgens CEO Bas Alblas is duurzaamheid essentieel voor het bedrijf. Samenwerking met diverse belanghebbenden staat daarbij centraal. “Als we willen dat onze sector werkelijk duurzamer wordt, moeten we ons richten op de totale keten”, zegt Alblas in een persbericht.

Lamb Weston is een van de grootste producenten van aardappelproducten ter wereld. Het hoofdkantoor van Lamb Weston/Meijer bevindt zich in Nederland. Het bedrijf verwerkt jaarlijks 1,2 miljoen aardappelen. De producten zijn in meer dan 100 landen te koop. In Europa produceert het bedrijf 10 miljoen porties friet per dag.

Bron: Lamb Weston / Meijer | Foto: Keith McDuffee, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)