26-02-2015 15:30 | Door: Willemien Groot

Voor het internationale bedrijfsleven liggen er kansen voor de ontwikkeling van een duurzame katoenindustrie in China. Dat schrijft Cotton Connect in een nieuw rapport.

De katoenindustrie in China verandert in hoog tempo. De Chinese overheid heeft de subsidieregelingen voor katoen afgebouwd. Daardoor trekken de prijzen langzaam gelijk met de internationale markt, schrijft Cotton Connect. In de laatste negen maanden van 2014 daalde de prijs per ton katoen 60 procent.

Voor boeren wordt het minder interessant om katoen te verbouwen. Cotton Connect verwacht voor de komende twee jaar een krimp van het areaal met 6 procent, naar 31,6 miljoen hectare. De omschakeling naar een goedkopere, maar hogere kwaliteit katoen kan de verbouw weer aantrekkelijk maken. De Chinese overheid stelt daarnaast strenge eisen aan de textielindustrie. Die moet de komende vijf jaar meer opleveren, maar ook verduurzamen. Met aandacht voor waterverbruik en herstel van aangetaste gebieden.

 

Ondersteuning

 

Vooral kleine boeren hebben behoefte aan ondersteuning bij de omschakeling. Katoentelers hebben nu al te maken met de gevolgen van klimaatverandering en waterschaarste. Daarnaast hebben zij nauwelijks toegang tot kredieten.

Volgens Cotton Connect krijgen internationale bedrijven steeds meer toegang tot de Chinese markt. Dit is het moment voor kledingmerken en katoenverkopers om te investeren in een duurzame katoenindustrie en toeleveringsketen.

Bron: Cotton Connect | Foto: Robert Sheie, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)