10-03-2015 11:45 | Door: Jerom van Gemert

Wetenschappers werken aan de duurzame productie van de blauwe kleurstof voor spijkerbroeken. Een bacterie kan hieraan bijdragen.

Het spijkerbroekenblauw, of indigo, is het product van een chemisch proces in plantencellen dat optreedt bij beschadiging. Het molecuul indican is de voorloper van indigo. Dit molecuul zit gevangen in een ‘suikerkooi’. Wanneer de plant beschadigd raakt, komt indican vrij.

Het onderzoeksteam aan de Berkeley Universiteit van Californië heeft het enzym ontdekt dat verantwoordelijk is voor die ‘suikerkooi’. Door dit enzym met een aantal andere enzymen in te brengen in een bacterie, verwachten ze dat die bacterie dit proces overneemt. De omzetting van indican naar indigo vindt vervolgens buiten de cel plaats.

De ontdekking kan de jeansindustrie enorm verduurzamen. Voor de indigoproductie is geen fossiele brandstof meer nodig. En er komen geen giftige afvalstoffen vrij tijdens het productieproces.

 

Afvalstoffen

 

Indigo is één van de oudste kleurstoffen die wordt gebruikt in kledingindustrie. Vroeger werd indigo gemaakt van planten. Nu gebruikt de industrie petroleum als basis voor de synthetische productie.

Bij dit chemische proces komen veel afvalstoffen in het oppervlaktewater terecht. Tijdens de productie, maar ook bij het verven van de jeans. Vooral in China is dit een toenemend probleem. Naar schatting 70 procent van de rivieren en meren in China, en 90 procent van het grondwater is ernstig is vervuild.

Per jaar gebruikt de jeansindustrie zo'n 40.000 ton indigo. Volgens cijfers van de Wereldbank is het kleuren en behandelen van textiel goed voor 17 tot 20 procent van de wereldwijde vervuiling door de industrie als geheel. De bacterie als toekomstige indigofabriek kan daardoor een forse impact hebben.

Bronnen: Berkeley Research, Madehow, Genascihk | Foto: Lisa Dusseault via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)