13-03-2015 15:00 | Door: Laura Fransen

Ekoplaza gaat reststromen uit organisch afval nog verder benutten. Naast maaltijden verwerkt de supermarktketen AGF-resten tot compost en potgrond.

Supermarktketen Ekoplaza verkoopt de biologische compost en potgrond van eigen productie in de eigen winkels. Het restafval uit aardappelen, groenten en fruit is 100 procent biologisch. Afvalbedrijf Attero verzorgt de compostering. De biologische compost moet nog deze maand in de schappen liggen.

Eerder begon EkoPlaza al met de verkoop van maaltijden uit reststromen, zoals soep van vervormde tomaten. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat er een markt voor is.

Biologische branche

Het bedrijf hoopt met de compost biologische telers tegemoet te komen. “De biologische branche wil steeds meer toe naar 100 procent biologische compost. Het aanbod is nog niet toereikend”, zegt medewerker Kwaliteit Steven IJzerman van moederbedrijf Udea in een interview met Biojournaal. Udea hoopt dat ook andere productiebedrijven en boeren hun biologische reststromen composteren.

Bron: Biojournaal | Foto: Diana House, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)