16-03-2015 11:01 | Door: Laura Fransen

Tijdens het SXSW-festival presenteerde Nederlandse modeontwerpster Pauline van Dongen het Solar Shirt. Volgens de ontwikkelaars is het t-shirt geschikt voor alledaags gebruik en klaar voor massaproductie.

In de stof van het Solar Shirt zijn 120 dunne-filmzonnecellen verwerkt. In de volle zon wekken die samen 1 watt elektriciteit op. Dit is voldoende om een smartphone binnen twee uur volledig op te laden. Binnen functioneert het t-shirt voldoende om een volle accu opgeladen te houden.

Onderzoeksinstituut Holst Centre werkte mee aan de ontwikkeling. Volgens het instituut kunnen textielproducenten de technologie probleemloos toepassen via standaard technieken in bestaande productiefaciliteiten. "De rijpheid van deze technologie maakt het mogelijk dat fabrikanten binnen een tijdsbestek van maanden functionele stoffen op de markt kunnen brengen", zegt Holst Centre-Senior Scientist Magreet de Kok in een persbericht.

Marktintroductie

Het t-shirt is geschikt voor dagelijks gebruik. Eerdere zonne-kleding ontwerpen richtten zich vooral op de catwalk. Volgens van Dongen is het Solar Shirt de eerste stap van de catwalk naar de winkelstraat. Wassen is mogelijk, zij het met de hand. Of het Solar Shirt bestand is tegen centrifugale krachten van de wasmachine moet nog blijken. Van Dongen verwacht dat de prijs van de technologie binnen twee jaar voldoende is gezakt voor marktintroductie.

Van Dongen presenteerde het Solar Shirt tijdens het jaarlijkse SXSW muziek- en innovatiefestival in Austin, Texas.

Bron: NOS, TNO, Holst Centre | Foto: Holst Centre