25-03-2015 13:15 | Door: Laura Fransen

Samenwerking tussen Zweedse kledingmerken en Indiase textielleveranciers heeft resultaat geboekt. Het project bespaart jaarlijks 284 miljoen liter water en 402 ton chemicaliën.

Meer dan veertig Indiase textielfabrieken sloten zich aan bij het Sustainable Water Resources (SWAR)-project. Gedurende twee jaar kregen 13.000 fabrieksmedewerkers en managers training over duurzame productiemethoden en technologieën. Naast de besparing op water en chemicaliën, leverde het project ook financieel voordeel op. Gemiddeld daalden de energie- en productiekosten met 3 procent.  

“We zijn ons nu bewust van het belang van duurzame productiemethodes die niet alleen grondstoffen besparen, maar ook kosten reduceren”, zegt Ravinder Hand van textielproducent Radnik in een persbericht. Volgens Hand is het belangrijk om door te gaan met scholing op elk niveau van de textielketen.

Ook volgens initiatiefnemer Stockholm International Water Institute (SIWI) is vooral training van groot belang. “Kostenbesparing door efficiënter grondstoffengebruik is belangrijk, maar het is pas duurzaam als het samengaat met een veranderde mentaliteit”, zegt Rami Abdelrahman, programma-manager bij SIWI.

Het SWAR-project is een samenwerkingsverband tussen de Zweedse kledingmerken Indiska, KappAhl en Lindex en hun Indiase leveranciers. Ook het Indiase adviesbureau cKinetics is bij het project betrokken. Het project is medegefinancierd door de kledingmerken en de Zweedse overheid. In 2015 breidt het project uit, zowel binnen als buiten India. Wereldwijd gaan 120 leveranciers dit jaar meedoen.

Bron: SIWI, Africa Green Media | Foto: Dave Gingrich, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)