26-03-2015 12:00 | Door: Jerom van Gemert

Het Zweedse bedrijf Ikea krijgt een brandstofcel in een winkel in Emeryville Californië. De brandstofcel wordt gefabriceerd door de Amerikaanse start-up Bloom Energy.

Het systeem gaat per jaar bijna 2.500 megawattuur leveren aan de Ikea-vestiging Emeryville in Californië. De installatie bespaart de vestiging 1304 ton CO2 uitstoot per jaar.

Het systeem van 300 kilowatt is een solid oxide brandstofcel. Het zet biogas om in elektriciteit, via een elektrochemisch proces.

De winkel beschikte al over een zonne-energiesysteem. De biogas-brandstofcel en de zonnepanelen samen voorzien de Ikea-vestiging in de helft van zijn elektriciteitsbehoefte. 

Duurzame energie

Ikea investeert wereldwijd veel in duurzame energie. In de VS maakt 90 procent van de winkels al gebruik van zonne-energie. Enkele winkels hebben ook geothermische verwarming of windenergie.

In Polen opereert Ikea eind 2015 volledig energieneutraal. Het bedrijf bezit zes windmolenparken in Polen. In 2020 wil het bedrijf alleen nog maar hernieuwbare energie gebruiken.

Bloom Energy levert brandstofcelsystemen aan grote bedrijven zoals Wal-Mart en Google. Het heeft de afgelopen jaren ruim $1 mrd opgehaald. Inmiddels heeft Bloom Energy al ruim 130 megawatt aan vermogen geïnstalleerd. 

Bronnen: Greentech Lead, Business Wire | Foto: Håkan Dahlström via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)